Vykouzlí ze skla květiny, papoušky i luskouny. Skleněné figurky manželů Urbanových z Hubálova jsou jako živé

25. květen 2023, aktualizováno

Ve sklářské dílně v Hubálově na Mladoboleslavsku naproti sobě u kahanů sedí Eva a Karel Urbanovi. Paní Eva kdysi v Železném Brodě vystudovala obor skleněná figurka. Manžela, který má umělecké vlohy, figurky vyrábět naučila. A tak už přes 30 let oba kouzlí z olovnatého skla neskutečné věci.

Z vitrín na nás koukají kočky a psi nejrůznějších plemen, ale taky vážky, pávi, kohouti, tučňáci nebo krokodýli. Vedle všemi barvami hrají šípové žáby a papoušci, kterým dělají společnost luskouni, zakázka pro pražskou zoo. Nádherné jsou skleněné květiny, kopretiny, frézie, tulipány, orchideje nebo dokonce kaktusy. Ale největší chloubou Urbanových je skleněný betlém, plný výjevů z venkovského života.

Urbanovi se snaží udržet stoletou tradici skleněných železnobrodských figurek a oživit obor vlastní invencí. Jejich prioritou je pestrost a rozmanitost, díky čemuž se pyšní nejedním oceněním. Ale to jim nestačí. Pořád se zdokonalují, vymýšlejí originální výtvory a učí se novým postupům. Figurky tvoří u plynového kahanu ze skleněné tyčoviny. Postupným navíjením a protahováním, spojováním a oddělováním, vznikají postavičky a předměty nejrůznějších tvarů, barev a velikostí. Jejich figurky si už našly cestu téměř do celého světa.

Eva a Karel Urbanovi

Ve sklářské dílně pořádají také exkurze a workshopy. Nebo kurzy pro rodiny i jednotlivce. Předvádějí své sklářské umění, vyprávějí o historii a výrobě skla, skleněných železnobrodských figurek a vinutých perlí. Když se k nim zajedete podívat, prohlédnete si originální i unikátní vzorky historické i současné výroby nebo ten jejich úžasný betlém. Kouzlo tvarování skla si můžete také vyzkoušet.

A čemu se Urbanovi věnují ve volném čase? Má to také něco společného s uměním? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio