Výlet do dvacátého století

Přejete si cestovat v čase? Pak zavítejte do nové expozice Institutu Paměti národa v Machoňově pasáži v Pardubicích. Moderní technologie tohoto muzea Vám zprostředkují sugestivní prožitky z let protektorátu i poválečného Československa.

Expozicí se prochází bez živého průvodce. Návštěvníci dostanou hned u vstupu do rukou tablet a na uši sluchátka. Tablet pak naviguje návštěvníky mezi jednotlivými zastaveními. Prohlídka začíná u nízkého kulatého stolu, na jehož desku se promítá film, který návštěvníky přenese do předválečných Pardubic.

Na stole uprostřed se promítají jména zmizelých židovských sousedů

Expozice Institutu Paměti národa je v suterénních prostorách Machoňovy pasáže. Neomítnuté cihlové stěny a sugestivní osvětlení pomáhá návštěvníkům spoluprožít vyprávěný příběh.

Jedním z příběhů je osud generála Tomáše Sedláčka, který vypráví o předválečném budování pohraničního opevnění, začátku války i útěku Balkánskou cestou přes Francii do Velké Británie. Několik zastavení v expozici se věnuje i jeho poválečnému osudu, tedy zatčení, výslechům, soudu a věznění. Díky moderní technologii tak můžou návštěvníci nahlédnout do uranových dolů i vězeňských baráků.

Další příběh z archívu Paměti národa je osud Jaryny Mlchové, která díky svým znalostem z chemie dokázal nasimulovat příznaky nemoci. Mnoho lidí tak uchránila před nástupem do transportu.

Dýmové efekty i krabice s artefakty 

Při jednom zastavení musí návštěvník vstoupit do černého zužujícího se prostoru, který v mžiku zaplní dým, na okolní stěny a podlahu se promítá film, sněží a k vám míří stopy ve sněhu...nebo jedete vlakem a skulinou mezi prkny pozorujete krajinu, slyšíte odezvu pražců, nebo tlukot vlastního srdce?

Zastavení více hmatatelné přiblíží návštěvníkům práci badatelů. V archivním koutku je nutné si obléci plášť a bílé rukavice a z regálu vybrat tu správnou krabici. Ukrývá mnoho zajímavých věcí z válečné doby, které je nutné vzít do ruky a prozkoumat. Virtuální průvodce mezitím badatelům předčítá deníkové zápisky Tomáše Sedláčka z prvních dnů války. 

Kompletní prohlídka trvá 70 minut a díky použitým moderním technologiím jde o mimořádný zážitek, který by si žádný milovník historie neměl nechat ujít. 

Spustit audio

Související