Výměna řidičských průkazů

21. leden 2007
Vaše téma

Důvodem výměny je sjednocení dokladů v zemích Evropské unie, kde existuje více než sto různých druhů. U nás výměna probíhá v několika vlnách a teď je aktuální pro majitele průkazů vydaných před rokem 1993 a ti to musí stihnout do konce tohoto roku.

Jan KNĚŽÍNEK, ministerstvo dopravy:
Týká se to tedy všech československých řidičských průkazů a současně toho prvního roku, kdy byly vydávány řidičské průkazy samostatné České republiky. To číslo je poměrně vysoké, je to milion tři sta tisíc řidičských průkazů, které do konce tohoto roku povinné výměně podléhají. Už jednou byla odložena ta povinná výměna, s dalším odložením se počítat nedá.

Eva KÉZROVÁ:
A podle Jana Kněžínka z ministerstva dopravy ten, kdo nestihne výměnu a v roce 2008 pojede autem bez nového řidičského průkazu, se vystavuje trestnímu stíhání, protože řidičák vydaný před rokem devadesát tři mu propadne a řízení auta bez oprávnění je trestným činem. Ale řidičům nastanou i další problémy.

Josef MIHALÍK, šéf odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu:
Budou muset absolvovat novej výcvik v autoškole, kterej stojí osm až deset tisíc. Nehledě na to, že tam můžou bejt i řidiči z povolání, který přijdou o práci, protože nebudou moct řídit vozidla. A když přijdou dneska vlastně, tak dostanou řidičskej průkaz, protože ta výměna je povinná ze zákona, tudíž oni neplatí vůbec nic, jenom si přinesou fotografii, vypíšou si žádost a dostanou novej řidičský průkaz s platností na deset let.

Eva KÉZROVÁ:
Vysvětluje Josef Mihalík, šéf odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu. Výměna, jak jsme slyšeli, probíhá zdarma, pokud chcete něco v řidičáku změnit, platí se padesát korun. Lhůta pro vydání je do dvaceti dnů, pro výměnu může být i zkrácená na pět dnů. Podle nového zákona je možné o řidičský průkaz přijít i jinak než jen ztrátou odborné či zdravotní způsobilosti. Jednak po dosažení dvanácti trestných bodů, anebo za závažné přestupky, kdy může být řidičské oprávnění odebráno okamžitě. Je to například jízda pod vlivem alkoholu. Existují ale i přestupky, řekněme, střední třídy, které když v jednom roce zopakujete a stačí je udělat jen dvakrát, můžete přijít o řidičák. A podle Jana Kněžínka to nejsou přestupky tak úplně neobvyklé.

Jan KNĚŽÍNEK, ministerstvo dopravy:
Týká se to takových přestupků, jako je například nedání přednosti, jízda na červenou nebo překročení rychlostních limitů v obci mezi dvaceti a čtyřiceti kilometry v hodině a mimo obec mezi třiceti a padesáti. To znamená, pokud v obci pojedete dvakrát, řekněme, sedmdesát pět kilometrů a budete při tom přistižena, tak vám bude uložen zákaz činnosti od jednoho měsíce až do šesti měsíců.

Eva KÉZROVÁ:
Takže je určitě lepší dodržovat na silnicích dopravní předpisy a pokud jste přece jen nějaký ten trestný bod už dostali, pak vězte, že není tak snadné se jej zbavit. Jak upozorňuje Josef Mihalík, velkou roli tam hraje datum prvního připsání trestných bodů, protože to je den, kdy se každoročně odepisují body, a to maximálně čtyři.

Josef MIHALÍK, šéf odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu:
Dám příklad, prvního první dostanete čtyři body, prvního první následujícího roku vám ty čtyři body odečtem, pokud neuděláte nic jinýho v tom období jednoho roku. Pokud máte deset bodů, odečteme vám jenom čtyři. Pokud máte tři body, odečteme vám jenom tři. Ne, že si jeden ušetříte do dalšího roku, jako se některý řidiči ptaj. Ne, jenom v tom období vám můžem odečíst to, co máte. Pokud budete mít deset bodů a každý rok vám odečteme čtyři, tak vlastně za tři roky jste bez bodu, když budete jezdit tak, jak máte.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: evk
Spustit audio

Více z pořadu