Vyndat a hned vložit novou. Unikátní transplantaci ledvin v Česku umí pouze lékaři z IKEMu

28. květen 2022

Lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny v tomto týdnu transplantovali ledvinu ojedinělým způsobem. Běžně příjemcům nechávají jejich nefunkční ledviny nadále v těle. Někdy je ale potřeba oba orgány vyndat a ihned jim dát ledvinu novou. Takové operace dělají zhruba dvakrát ročně jako jediní v Česku. A ani ve světě nejsou příliš časté.

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEMu Jiří Froněk stojí se svým týmem nad pacientem v narkóze, který má na těle velkou otevřenou ránu. Zdravotníci jsou na sále 60 minut a dokončují první část několikahodinové transplantace ledviny.

Lékaři tady v IKEMu udělají ročně víc než 300 transplantací ledvin, zhruba desetina orgánů je od živých dárců. Přímo tato operace je ale ojedinělá.

Není to běžná záležitost. My jsme tyto výkony začali dělat někdy před osmi až devíti lety. Ve valné většině případů na vlastní ledviny nesaháme. Ony zůstanou tam, kde jsou. Jsou svraštělé, zmenšené, zajizvené. Teče přes ně krev, ale neplní žádnou funkci. Vyndaváme je v případě, že je v ledvině choroba, které se obáváme.“

Unikátní operace

Odběr zdravé ledviny od dárce

Pro pacienty, kteří mají na ledvinách spoustu cyst a orgány jsou kvůli tomu obrovské, je tato operace nejvhodnější. Po vyndání nemocných ledvin je člověk stále v umělém spánku.

Jen o pár metrů vedle na jiném sále už vedoucí programu transplantace ledvin IKEMu Tomáš Marada odebírá dárci zdravý orgán. Zdravou ledvinu pak přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk dává co nejrychleji příjemci. Výhodou tohoto postupu je to, že pacient musí jen na jeden zákrok.

„Jsou tři varianty: buď ledviny vyndat dopředu a s odstupem pacienta transplantovat, druhá varianta je odstranit to záhy po transplantaci. Třetí varianta je nejsložitější, ale za mě nejelegantnější, jde o velkou operaci, jako je ta dnešní. Pokud na to pacient medicínsky a biologicky má, je to velká výhoda. V Česku to nikdo touto metodou nedělá a v zahraničí takových pracovišť také není mnoho.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související