Vypadám jinak a hledám k sobě cestu. Psycholog radí, jak podpořit své blízké

15. prosinec 2022

„Část sebevědomí se opírá o naše vztahy. Když nám třeba partner nebo manžel stvrdí, že se mu stále líbíme, může to pomoci, aby se pozitivní vztah k vlastnímu tělu budoval zpátky,“ vysvětluje psycholog Martin Pospíchal, který se zaměřuje na onkologické pacientky a pacienty. Pro obnovou důvěry v sebe sama je podle něj dobrá i pohybová nebo doteková terapie a také citlivá komunikace a zájem okolí.

„Když onemocníme, máme někdy pocit, že nás tělo zradilo, a pak ho nemáme rádi. Práce s pohybem může obnovit s vlastním tělem kontakt. A pomoci znovu navázat důvěru k němu,“ popisuje psycholog. Podporu a rady podle něj nepotřebují jen pacientky, ale také jejich rodina, partneři a přátelé.

Čtěte také

„Už roky máme psychoonkologickou poradnu, kam nám píší nejen pacientky a pacienti, ale také jejich blízcí. Ti nejčastěji řeší, jak se s těžce nemocnými bavit, jak citlivě otevřít a vést rozhovor,“ říká Pospíchal. „Vždy radím, ať se jich zeptají, o čem by sami chtěli mluvit. Někdo si chce povídat o nemoci, někdo o něčem úplně jiném. To hlavní ale je, že jste tam pro ně a máte zájem.“

Poslechněte si, jak psychicky podpořit těžce nemocné lidi ve svém okolí. V posledním doprovodném rozhovoru podcastové série Krása mluví Linda Bartošová s psychologem zaměřeným na onkologické pacienty a pacientky, Martinem Pospíchalem.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související