Vyprodaná Lucerna oslaví 1000. díl legendárního Toboganu

15. leden 2015

Pořad Českého rozhlasu Dvojky Tobogan v sobotu 17. ledna oslaví s posluchači svůj tisící díl ve vyprodané pražské Lucerně. Dvouhodinový speciál začíná tradičně v 11:00 hodin a živě ho přenáší Český rozhlas Dvojka.

„Od první myšlenky uplynulo už dvacet pět let, během kterých se ve vedení Toboganu vystřídali čtyři moderátoři. A pořad ani po tak dlouhé době neztratil nic na své kráse a oslovuje týden co týden posluchače Českého rozhlasu Dvojky,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Otcem myšlenky Toboganu byl Ivan Rössler. V devadesátých letech moderoval pořad legendární rozhlasák Tomáš Sláma. Rozloučil se s ním po 563 odvysílaných dílech. Po něm se nakrátko moderátorského žezla chopili Petr Jančařík, Jaroslav Dušek a posléze Aleš Cibulka, který nyní tisícím Toboganem oslaví svůj 396. moderovaný díl tohoto pořadu.

„Když Tomáš Sláma v červnu 2004 nečekaně odešel, ani ve snu by mě nenapadlo, že budu mít tu čest po něm pořad převzít. A letos je to už jedenáct let. Zábavný a živě vysílaný pořad, který by fungoval bez přestávky 25 let, je raritou nejen v Česku, ale i v Evropě,“ řekl Aleš Cibulka.

Návštěvníci Lucerny a posluchači Dvojky se u rozhlasových přijímačů mohou těšit na dvouhodinový speciál s řadou hostů. Aleš Cibulka na podiu přivítá Hanu Maciuchovou, Vilmu Cibulkovou, Luďka Munzara, Miroslava Donutila či Petra Jablonského. Moondance Orchestra Martina Kumžáka doprovodí při zpěvu nejen své sólisty, ale i Evu Pilarovou. Za doprovodu Petra Maláska zazpívá Lucie Bílá a na své zážitky s Toboganem zavzpomíná i jeden z jeho tvůrců Ivan Rössler, dále Saša Veberová a sourozenci Tomáše Slámy.

„Tomáše Slámu a Aleše Cibulku považuji za velké rozhlasové profesionály, ale také za lidi s velkým srdcem. Jinak by ani Tobogan tak dlouho dělat nemohli. Vyprodaná Lucerna je pomyslným vrcholem jejich ocenění,“ dodal Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice Dvojka.

Přímý přenos dvouhodinového programu odvysílá Český rozhlas Dvojka v sobotu 17. ledna od 11.00 hodin. Audio a video záznamy budou po skončení k dispozici na webu www.dvojka.rozhlas.cz.

Spustit audio