Vyřazení Rusů ze všech soutěží znamená pro sportovce tragédii, myslí si trenérka gymnastiky

7. březen 2022

V klubu moderní gymnastiky v Českých Budějovicích působí ruská trenérka. Její svěřenkyní je i sedmiletá Ukrajinka Dáša. A i když ruská invaze na Ukrajině silně zasáhla také svět sportu, tady to na tréninku není znát.

Ruský útok na Ukrajinu se promítá do mnoha oblastí, samozřejmě i sportu. Vnímají to například ve Sportovním klubu moderní gymnastiky Máj České Budějovice, protože právě tyto dvě země udávají v této disciplíně směr.

„Ruská i ukrajinská gymnastická škola je základem pro celý náš sport. Moderní pravidla se tvoří na základě tamějších škol, je to prostě to nejlepší, co v současné době je,“ potvrzuje šéftrenérka Ivana Pokorná.

Konflikt vedl také k vyřazení ruských sportovců ze všech soutěží. „Myslím, že pro ty sportovce je to tragédie. Konkrétně gymnastika je věkově mladý sport, to znamená, že gymnastky brzo začínají a také dříve končí. Ve věku kolem 23 až 25 let je gymnastka na vrcholu, a pokud jí kvůli takové události vypadne sezóna, velká soutěž, která je prostě jednou z mála šancí, může to být totální konec,“ připomíná.

V českobudějovickém klubu působí ruská trenérka. Jednou z jejích svěřenkyň je i sedmiletá Ukrajinka. Problémy to však podle Ivany Pokorné nevyvolává. „Vůbec ne, naopak, my se tady všechny máme rády a je nám to strašně líto,“ dodává.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související