Vyrazila Duna ven! Nové filmové zpracování sci-fi klasiky předčilo všechna očekávání

22. říjen 2021

Filmově kritický magazín byl okolnostmi vytržen z vinohradského vysílacího terária a vhozen napospas návštěvníkům Prix Bohemia Radio, kde se v úterý premiérově představil naživo. Vítek sice málem nedorazil, host Kamil Fila se před začátkem ztratil a Aleš zkoušel omezit řvaní a mluvit co nejveřejnoprávněji. Olomouc je přesto všechny přivítala potleskem – tak hlasitým, že přilákal zpět i Kamila. Zaslouží si stejně bouřlivé ovace jako Čelisti i nová Duna?

„S váma je hrozně špatný chodit do kina. Umíte člověku zkazit film, i když se mu líbí,“ zdraví Kamil své přátele, kteří podle jeho zkušeností při promítáních pravidelně hekají a vysmívají se téměř čemukoli, na co právě koukají. Potvrdili svou příšernou pověst i u novinky Denise Villeneuva, od které ani neměli valná očekávání?

„Konečně zase kinematografie, která si dává trochu na čas. Z blockbusterů posledních let pro mě patří k nejpovedenějším, hlavně v první třetině jsem byl unešenej. Tentokrát to není jenom vypulírovaná věc – zůstala tam hrana a každá pozice, rám a záběr má smysl,“ přiznává Aleš, že neměl nad čím ohrnovat nos.

„Má svůj vlastní realismus a je to vlastně dost špinavý sci-fi. Témata z předlohy jsou tam sice zpracovaný jednoduchým jazykem, ale hrozně mi to evokovalo, co se mnou dělala sama knížka, když jsem ji jako puberťák četl,“ přidává se Vítek k pokornému doznání, že film předčil jeho představy.

„Strašně atmosférická podívaná. Villeneuve udělal dobře, že knižní předlohu nezfilmoval celou. Jde jen mírně za půlku prvního dílu a pečlivě, stránku po stránce. Všechna předchozí velká zfilmování se to snaží nahňácat do malý plochy, a ono to pak nikdy nevyjde,“ raduje se z novinky také Kamil, a to i navzdory hlasům některých zahraničních kritiků, které právě neúplnost zpracování původního příběhu zklamala. Vy si tedy můžete vybrat, komu dáte za pravdu – zcela nestranně však doporučujeme Čelisti.

Co oceňuje Igor Chaun na seriálu Squid Game? Jak se kritikům líbil film Začátek, kterému pracovně přezdívají „gruzínské art porno“? Je Vlašim kuní díra? Dá se mazlit s nádražím? Je možné vyléčit smrt jízdou na koni? Kolik prasat zvládne Kamil zbourat holýma rukama? Jaké pasáže nové bondovky Není čas zemřít oceňuje pivní a filmový kritik Tomáš Stejskal? Co pěkného Alešovi s Vítkem napsala Nora Kořánová? A kdo je podle Jiřinky Bohdalové největší chudák dílu? Poslechněte si záznam večera z olomouckého Jazz Tibet Clubu a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.