Vysoké Chvojno láká milovníky přírody

15. listopad 2020

Zámecký park bez zámku, unikátní přírodní amfiteátr s nádherným výhledem, bukový prales a obora jeleny, daňky a muflony nebo majestátní bizoni. To vše lze vidět ve vesničce Vysoké Chvojno na Holicku.

Je to na první pohled nenápadná vesnička pár kilometrů od Holic. Když jedete právě z Holic autem po silnici I/35 směrem na Hradec Králové, uvidíte Vysoké Chvojno vpravo jak na holickou rovinu shlíží z terénního zlomu. Vesničkou se čtyřmi stovkami obyvatel prochází zelená turistická značka a sbíhá se tady několik turistických stezek. A turisté tady mohou strávit krásný den.                               

Zámecký park bez zámku

Na přelomu 19. a 20. století chtěl majitel místního panství Alexander Pallavicini postavit na terénním zlomu, kterému místní říkají Prachovská stráň, pro syna zámek. Nechal vysadit anglický park, jenže syn tragicky zahynul při lovu na lišku a tak nakonec Chvojnu zbyl jen park. Dnes tady roste 60 druhů jehličnanů a víc než 150 druhů listnatých stromů a keřů. Dodnes se zde zachovaly nejvzácnější druhy, jako jsou pazerav sbíhavý, smrk strukovitý, jalovce kanadské, jeffreyovy borovice, jeřáb prostřední, jeřáb břek, liliovník a převládající červenolisté buky.

Na místě, kde měl stát zámek, dnes najdeme vstup do unikátního přírodního amfiteátru s vyhlášeným cyklistickým bufetem. Místo nabízí kromě občerstvení hlavně nádherný výhled na Holice. A samotné přírodní divadlo hostí každé léto folkový festival Chvojení.

Zvěřina v oboře i na talíři

Pokud sejdeme Prachovskou strání dolů, přijdeme k elegantní vile. Lovecký zámeček nechal postavit hrabě Pallavicini. Dnes je tady stylový penzion, vedle kterého najdeme restauraci nabízející zvěřinové speciality, ale také čerstvé pstruhy vylovené ze sousedních sádek. A hned vedle je pak obora s jeleny, daňky a muflony.

Stádo bizonů amerických chová na okraji Vysokého Chvojna Jiří Stárek

Ve Vysokém Chvojně najdeme i exotičtější zvěř. Na druhé straně vesnice se rozvážně za plotem ze silných klád pase šestihlavé stádo bizonů amerických. Mohutná zvířata chová zdejší majitel kamionové dopravy a jsou vyhledávaným cílem cykloturistů.

Bukový prales

Jen 2 kilometry od Vysokého Chvojna, hned u silnice na Týniště nad Orlicí najdeme přírodní rezervaci Buky u Vysokého Chvojna. Stejně jako u parku, nebo loveckého Zámečku vděčíme za bukový prales Alexandru Pallavicinimu. Ten si hodnotu porostu uvědomil hned po nákupu panství a zakázal v této části lesa těžbu. Přírodní rezervací byly Buky vyhlášeny v roce 1908. Největší buk má obvod 4 a výšku zhruba 40 metrů. Dendrologové odhadují stáří nejstarších listnatých mohykánů na 400 let.

Spustit audio

Související