Vysoké Mýto získalo titul Historické město Pardubického kraje

2. únor 2023 06:08

Vysoké Mýto na Orlickoústecku získalo krajský titul Historické město roku 2022. O ocenění usilovala v tomto kraji ještě města Chrast a Chrudim. Mýto postupuje do celostátního kola, uvedla Kristýna Prokůpková z pardubické pobočky Národního památkového ústavu.

„Komise v případě Vysokého Mýta kladně hodnotila zejména opravu a hlavně následné zpřístupnění jedné z dominant města, kulturní památky Pražská věž,“ uvedla Prokůpková. Pražskou bránu město opravovalo od roku 2013, kdy začalo s obnovou sgrafitové výzdoby. V dalších letech například zrestaurovalo pískovcový sokl velké věže nebo rekonstruovalo střechu i věžní hodiny. Obnova stála 11 milionů korun, přes milion korun přispěly dotace, uvedl starosta František Jiraský (Nestraníci).

Čtěte také

Vysoké Mýto usilovalo o titul už v roce 2017. Odborníci letos v lednu ocenili, že město se snaží o zařazení objektů mezi kulturní památky, stala se jí sušárna lnu. Město také zřídilo pozici krajinářského architekta, který se podílel na podobě obnovy veřejných prostranství.

Komise odhodnotila kladně také revitalizaci Havlíčkových sadů, které na přelomu 19. a 20. století navrhl přední evropský krajinářský architekt František Thomayer.

„Zajímavá je i snaha vedení města o nové naučné stezky, z nichž v rámci celorepublikového srovnání je ojedinělý nový okruh vedený po poutních cestách,“ řekla Prokůpková. Stezka měří 20 kilometrů a vede od vysokomýtské zvonice poutní cestou směrem do Knířova, z Knířova na Sedlec, Vraclav a zpátky do Vysokého Mýta.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší využití dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

Celostátní kolo v březnu

Vysoké Mýto dostane z Programu regenerace 100 000 korun a postupuje do celostátního kola, které se uskuteční v březnu 2023, slavnostní vyhlášení o měsíc později.

Vysoké Mýto

„Titul Historické město roku Pardubického kraje vnímám jako ocenění dlouholetého úsilí o obnovu památek v historickém centru města, a to nejen v památkové zóně, ale i mimo ni. Je to ocenění pro celý tým lidí, kteří se o obnovu památek a přilehlých parků dlouhodobě starají. Jsem rád, že se o svoje památky také starají i další vlastníci nemovitostí v památkové zóně, se kterými spolupracujeme při uplatňování dotací z Programu regenerace,“ doplnil starosta.

Vítěz bude moci užívat titul Historické město roku 2022 a získá odměnu milion korun, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list. V minulosti se z regionu staly vítězi Svitavy v roce 1994, Litomyšl v roce 2000 a Chrudim v roce 2013.

autoři: pta , SOB | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související