Vysoké teploty dorazily do regionu. Lékaři varují před přehřátím a dehydratací

21. červenec 2022 08:40

Až 36 stupňů může být podle meteorologů dnes v Moravskoslezském kraji. Platí výstraha před požáry, potrápit nás odpoledne můžou i bouřky. Vysoké teploty řadě lidí znepříjemňují život. Lékaři varují před přehřátím a dehydratací. Také o tom jsme mluvili s Lukášem Humplem z krajské záchranné služby.

„V těch opravdu tropických dnech je velmi vhodné zvážit míru fyzické zátěže a v její načasování, to znamená nedělat fyzickou práci přes poledne, kdy je teplota nejvyšší, ale třeba v ranních nebo pozdních večerních hodinách. Platí to pro všechny nejenom pro děti a seniory nebo nemocné. Tyto skupiny jsou zvýšeně ohroženy,“ připomněl v rozhovoru Humpl.

Zapotřebí je pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin, které pocením ztrácíme. Seniorům a dětem je zapotřebí tekutiny aktivně nabízet, protože žízeň často necítí.

„Samozřejmostí by mělo být přizpůsobení se, pokud jde o styl oblékání, to znamená lehký vzdušný oděv. V pořádku je pobyt v dobře větrané místnosti ve stínu s proudem vzduchu, kdy je náš organismus ochlazován,“ doplnil Humpl.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio