Vysoký krevní tlak je nemoc z blahobytu, potvrzuje internistka Eva Kociánová. Jaká je prevence?

21. duben 2022

Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, stres a nesprávná životospráva přispívají k vysokému výskytu hypertenze v naší populaci. Ta je přitom rizikovým faktorem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

O vysokém krevním tlaku mluvíme od hodnot 140/90. V dnešní době se to týká 40 procent lidí v populaci, výskyt razantně stoupá s věkem. Můžeme ho ale udržet v dobré hladině. „Když dokážeme žít zdravě a držet své cévy v kondici, správně jíst, odpočívat a navíc máme štěstí na genetickou informaci od svých předků, určitě máme šanci,“ povzbuzuje MUDr. Eva Kociánová z první interní kliniky – kardiologické.

Hypertenzi se říká tichý zabiják, zpočátku totiž nevnímáme žádné příznaky. Až po čase se objeví bolesti hlavy, tlak za očima, horkost v obličeji, zadýchávání a u mužů poruchy potence. Proto je velmi důležité dbát na prevenci.

Lidem s vysokým krevním tlakem měří lékaři tlak jednou za dva měsíce. „Lepší je ale kontrolovat si ho v domácím prostředí ráno a večer alespoň čtyři dny po sobě,“ doporučuje MUDr. Kociánová. Podle výsledků se pak dá řídit léčba.

autor: voj
Spustit audio