Vyšší, širší a lépe kontrolovatelná. Po třech letech od zřícení se otevřela nová trojská lávka

24. říjen 2020

Trojská lávka v Praze je hotová, hlavní město ji v pátek odpoledne otevřelo pro veřejnost. Lidé se tak po mostě mezi Císařským ostrovem a Trojou budou moct projít znovu po skoro třech letech. Původní betonová lávka se zřítila v prosinci 2017.

„Já si pamatuju z toho dne jenom ráno, kdy jsme se rozhodovali, kam půjdeme,“ říká paní Olga, jedna ze zraněných. To bylo 2. prosince 2017. Až od policie a záchranářů se Olga dozvěděla, že se lávka s ní a dalšími třemi lidmi zřítila do Vltavy. „První vzpomínky, které si pamatuji, jsou ze Štědrého dne, protože jsem strávila měsíc na ARO.“

Trosky betonové lávky z 80. let odklízeli dělníci a hasiči pomocí těžké techniky. Praha a kriminalisté v té době začali hledat viníka tragédie.

Loni policisté obvinili a státní zástupce obžaloval dva lidi. Podle dřívějších informací jde o autora lávky Jiřího Stránského a bývalého šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací Antonína Semeckého. Oba muži vinu odmítají, případ teď řeší soud.

Dělníci se na břehy Troji a Císařského ostrova vrátili na konci loňského roku, kdy začali stavět novou trojskou lávku. „Je to úplně jiný typ konstrukce. Nejsou tam žádné předpjaté prvky, jako byly u té původní,“ říká náměstek Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Podle něj by se tak podobné neštěstí opakovat nemělo. Nová lávka je vyšší i širší a podle magistrátu i lépe kontrolovatelná. Je 256 metrů dlouhá a čtyři metry široká, takže se po ní dá nejen chodit, ale i jezdit na bruslích či na kole. V případě nutnosti po ní projede i záchranná služba.

autor: Marie Veselá
Spustit audio