Výstava ARTakeway představuje umění na balkonech, v oknech a vitrínách pražských Holešovic a Letné

1. prosinec 2020

Na projektu ARTakeway se podílí přes třicet umělců. Ve dne i v noci kolemjdoucím ukazuje objekty, malby, grafiky, fotografie, zvuk, video instalace a performance ve veřejném prostoru Letné a Holešovic. Okupují balkony, okna bytů i nepoužívané vitríny obchodů.

Při procházce pražskými Holešovicemi a Letnou se můžete na přelomu listopadu a prosince setkat s nečekaným uměleckým zážitkem. Tři mladé umělkyně se zde rozhodly zorganizovat výstavu ve veřejném prostoru. Studentka DAMU Zuzana Šklíbová a konceptualistky a designérky Lenka Tyrpeklová a Petra Müllerová tady během tří týdnů zorganizovaly výstavu, která čítá přes třicet umělců. K vidění je od 27. listopadu do 1. prosince.

Její součástí jsou instalace za okny bytů, ve vitrínách zavřených obchodů, živé performance na balkonech, nebo dokonce i momentálně nevyužívaný prostor Korzo Národní galerie. Pokud budete během procházky Holešovicemi a Letnou pozorní, všimněte si i QR kódů, které vám po načtení zprostředkují nevšední audio zážitek. K poslechu jsou totiž autorská díla nejen hudebního charakteru, ale i mluvené slovo.

„Celá akce vznikla jako bezprostřední reakce na nastalou situaci. Chtěly jsme naplno využít dobu lockdownu,“ říká Müllerová. Mezi vystavujícími jsou zvučná jména umělců, jako Milena Dopitová, Krištof Kintera, Martin Zet a mnozí další. Prezentují instalace, které kvůli současné epidemiologické situaci nestihli vystavit v evropských galeriích. Někteří z vystavujících vytvořili díla, kterými přímo reagují jak na současnou situaci ve společnosti, tak na místo, kde v rámci výstavy ARTakeaway vystavují. 

Kdo je ve společnosti klaunem? Jakou hudbu poslouchá umělec Filip Kůrka, když tvoří oslavná díla mysliveckého realismu? Vše se dozvíte v reportáži z výstavy ARTakeaway. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.