Výstava Comenius potrvá v Jízdárně Pražského hradu do konce května. Je vyvrcholením národních oslav J. A. Komenského

5. květen 2021

Ilustrace Jana Amose Komenského, jak bruslí na ledě se svými žáky, ale i historické předměty, které Komenský používal – nejen to si od tohoto týdne mohou návštěvníci prohlédnout na výstavě Comenius 1592–1670 v Jízdárně Pražského hradu.

Výstava je v Jízdárně připravena od loňského prosince, kvůli pandemii se pro návštěvníky otevřela až 3. května. Je vyvrcholením národních oslav pořádaných k 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského.

Kurátoři představují návštěvníkům učence především v historických souvislostech. „Začínáme takovým duchovním světem, ve kterém se Komenský pohybuje, a ukázkou, jakým způsobem byly uchopovány takové dva základní emblémy, které se v jeho díle objevují, a to je motiv labyrintu a motiv theatrum jako divadla světa,“ přibližuje spoluautor výstavy Vít Vlnas.

Výstava Comenius 1592–1670

Na výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout barokní obrazy i současné portréty Komenského, který například v humorných ilustracích Adolfa Borna bruslí se žáky na ledě. Ve vitríně jsou také originální listiny, které myslitel sám podepsal.

Závěrečná část výstavy se zabývá měnícími se reflexemi Komenského osobnosti a díla během tří a půl staletí po jeho smrti. „Komenský dodnes oslovuje Evropu třeba svou vizí nadnárodních institucí, které by řešily konflikty mezi státy mírovou cestou. Ve středu úvah Jana Amose vždy stojí aktivní a vzdělaný lidský jedinec, přetvářející svět k lepšímu v souladu s Boží vůlí,“ říká Vít Vlnas.

Výstava Comenius je v Jízdárně Pražského hradu otevřena do konce května, a to každý den od 10 do 18 hodin.

autoři: Martin Hrnčíř , ech | zdroj: MZM
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka