Výstava na Výtoni vzpomíná na zaniklou podobu Podskalí

23. červenec 2014

Čtvrť plnou rybářů, pracovníků a připlaveného dříví zachycují díla vystavená v Podskalské celnici na Výtoni. Fotografie a malby z konce devatenáctého století posbíral spolek Vltavan. S působením na pražských březích už má více než stoleté zkušenosti.

„Byla tady směs domů přímo na pobřeží. Po Vltavě připlouvalo nejen dříví, ale i mnoho zboží, potravin a stavebního materiálu. Přesto tu žilo většinově chudé obyvatelstvo,“ popsal organizátor výstavy Jiří Mejtřík Podskalí v době zachycené na fotografiích a malbách.

Výstavu, která v Podskalské celnici zůstane do dubna, uspořádal spolek Vltavan. Dlouholetým členem byl i autor vystavovaných olejomaleb Jindřich Stehlík.

„Určitě to překvapí. Jeho obrazy jsou věrohodné, příjemné a skutečně autentické,“ řekl o malířově tvorbě Jiří Mejtřík.

Podoba čtvrti, jak si ji pamatují fotografie, zanikla na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Dnešní oblíbená náplavka tenkrát připomínala francouzské pobřeží s rybáři a dřevaři.

Spolek Vltavan působí už od roku 1871 jako společenství rybářů, plavců a pobřežných – pracovníků, kteří měli na starost připlavované dříví. S téměř sto členy v současnosti pořádá společenská setkání a plavby po Vltavě.

autor: ank
Spustit audio