Výstava ve Valdštejnské jízdárně představí rod Rožmberků

18. květen 2011

Výstava Rožmberkové – Rod českých velmožů a jeho cesta dějinami v pražské Valdštejnské jízdárně láká návštěvníky na gotické obrazy nebo dosud nezveřejněný iluminovaný rukopis z 15. století. Perličkou jsou dopisy Perchty z Rožmberka, která je spjatá s legendou o Bílé paní.

Pojmenovat hlavní taháky výstavy je podle jejího autora, Petra Pavelce ze Státního památkového ústavu v Českých Budějovicích velmi obtížné. „Zmiňme iluminovaný rukopis Rosa rosensis, který nebyl dosud nikdy vystaven, nebo portrét Peršty z Rožmberka a její dopisy,“ vyjmenovává Pavelec a připomíná že tato historická postava je spojována s pověstí o bílé paní.

0:00
/
0:00

Pavelec upozorňuje ještě na zcela neznámé portréty Petra Voka, pocházející ze soukromých sbírek. „Na těch portrétech je zobrazen s řádem lebky. Z písemných pramenů víme, že takový řád existoval, jen jsme dosud jsme nevěděli jak vypadal. Je zde také nádherný a neznámý portrét zesnulého Viléma z Rožmberka. My říkáme, že je to portrét mrtvého krále, protože je to důstojný obraz muže, který zastával půl století přední pozici ve státě,“ vysvětluje Pavelec.

Vedle velkých dynastií jako byli Přemyslovci, Lucemburkové nebo Habsburkové, byli Rožmberkové prvním aristokratickým rodem v Čechách. První zemská ústava z roku 1500 definuje, že Rožmberkové sedí u soudu po pravici krále a císaře a zastávají mezi pány první místo.

Žádný milovník historie nebo jihočeský patriot by si tak tuto výstavu neměl nechat ujít, začíná ve čtvrtek a potrvá až do 20. srpna.

autoři: Rádio Česko , kot
Spustit audio