Výstaviště Praha-Holešovice projde v příštích pěti letech rozsáhlou přestavbou

3. březen 2014
Zprávy

Holešovické výstaviště čeká kompletní obnova. Podle vedení města je areál zpustlý, veletrhy už netáhnou tolik lidí jako dřív a technický stav některých budov je v havarijním stavu. Rekonstrukce by se měla týkat cest, zeleně a celkového uspořádání Výstaviště Praha-Holešovice. Na kolik přestavba vyjde a jak dlouho bude trvat, ale zatím není jasné.

Výstaviště má do konce letošního roku v pronájmu společnost Incheba.

V budoucnu bude v areálu pořádat jen některé výstavy, správa ale přejde pod hlavní město. Jižní část se má víc propojit se Stromovkou. Opraví se vyhořelé křídlo Průmyslového paláce, který by neměl sloužit pouze veletrhům.

„Protože výstavnictví – ať chceme, nebo nechceme – je obor, který je v depresi nejenom v Holešovicích, nejenom v Praze. Takže nutně musíme směřovat k více funkčnímu průmyslovému paláci," vysvětloval náměstek primátora Václav Novotný z TOP 09 při projednávání plánů na obnovu výstaviště na zastupitelstvu.

V severní části se naopak některé stavby zbourají. Jde totiž o záplavové území, které by příležitostně sloužilo pro pořádání koncertů a festivalů. O areál se budou starat Rozvojové projekty Praha, společnost vlastněná hlavním městem.

To ale kritizoval opoziční zastupitel Rudolf Blažek z ODS. Podle něj by se o výstaviště měla starat firma, která má s tímto oborem zkušenost.

02286768.jpeg

„Pro jednu firmu je toho až dost. Čili proč ne specializovaná společnost za prvé, za druhé co vlastně dnes dělají ty Rozvojové projekty? To by mě také celkem zajímalo," argumentuje Rudolf Blažek.

Náměstek Novotný přiznal, že společnost zkušenosti s výstavnictvím nemá. Dosud se soustředila na projekt Na Vidouli.

„Samozřejmě bude muset být tato společnost adekvátně personálně vybavena, aby tam byli lidé, kteří tento obor lidské činnosti znají, ovládají a jsou schopni rozvíjet," dodává Novotný.

Průmyslový palác Výstaviště Praha Holešovice

Rozvojové projekty Praha budou na začátku platit stejný nájem jako Incheba, tedy přes 20 milionů korun. Postupně by narostl na 60 milionů.

„Dimenze by měla být pětiletá za předpokladu, že by za pět let bylo výstaviště rekonstruováno v plném rozsahu. Plný rozsah rekonstrukce výstaviště úhrnem činí asi 2 miliardy korun," uzavírá Novotný.

Investiční tempo je tak zhruba 400 milionů ročně. To ale samozřejmě závisí na prioritách, které si následující politická reprezentace stanoví pro své rozpočty.

Pražské výstaviště v Holešovicích
autoři: ank , mad
Spustit audio

Více z pořadu