Vysvědčení se blíží a tlak na zlepšení známek roste. Pozor na strach ze selhání, varuje psycholožka

31. květen 2022

 Je ještě čas vylepšit si vysvědčení? Co pro to udělat, jak se připravit a nepromeškat šanci? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Možná vás napadlo, že byste měli rychle ve škole zabrat, abyste měli šanci zlepšit si na poslední chvíli vysvědčení. Jak na to jsme se zeptali psycholožky Báry Downes.

Dělejte to pro sebe

„Je dobré nesoustředit se na samotný výsledek, ale na to, jestli jsem pro něj udělal maximum,“ radí psycholožka, jak v sobě probudit motivaci. Jinak budeme zavaleni strachem a nervozitou. 

Nepříjemné pocity a obavy často plynou z toho, že se snažíme ne pro sebe, ale pro někoho jiného. Třeba kvůli rodičům, aby nám nevynadali za špatnou známku. Podle Báry to ale není ten správný důvod a cíl snažení. Je dobré si říct: „Udělám to pro sebe, abych měl/a JÁ dobrý pocit.“

Chybami se člověk opravdu učí

Co když to ale zkusím, a ono to nevyjde? Tahle otázka asi někdy napadla každého. Může vést k tomu, že se ani nezačneme snažit a raději se smíříme se špatnou variantou – například známkou. „Strach ze selhání způsobuje, že člověk vzdá něco předem a radši se do toho vůbec nepustí,“ varuje psycholožka.

Člověk by se ale neměl bát neúpěchu. Pokud uděláme všechno, co bylo v našich silách, nebylo to zbytečné, ani když se to nepovede. Vždycky totiž získáme zkušenost, která se nám bude hodit příště.

Má Bára i další tipy, jak něco překonat a v něčem se zlepšit? Poslechněte si celý podcast, ve kerém se jí ptala Romana Růžičková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související