Výtah, který jezdí za roh, mají v Kanadě díky architektce Olze Ryšavé a jejímu manželovi

28. březen 2020

„V té době výtah, který by jezdil za roh, neexistoval,“ popisuje okolnosti svého profesního majstrštyku architektka Olga Ryšavá. Ta s manželem Pavlem, rovněž architektem, dobrodružně emigrovala v roce 1967 do Kanady. 

Za oceánem si po čase otevřeli studio a na přelomu 70. a 80. let minulého století navrhli mimo jiné přestavbu nejslavnější kanadské památky Peace Tower. A právě pro ni naprojektovali nezvyklý výtah a rovněž získali za originální řešení kanadskou státní cenu.

„V té době už existovaly výtahy, které jezdily šikmo. My jsme ale potřebovali, aby se náš výtah v polovině cesty otočil a vyjel svisle na vyhlídkovou plošinu,“ popisuje po letech Olga Ryšavá genezi architektonického řešení.

Mladý jihočeský biolog se nadchl pro bahňáky. S nimi se dostal až na obálku časopisu Science

Arktida plná komárů, Aljaška 2012

„Vlastně už na gymnáziu jsem byl zapálen do bahňáků. V roce 2007, to jsem měl ještě dva roky do maturity, jsme obnovili činnost skupiny pro výzkum a ochranu bahňáků,“ vzpomíná na počátky své vědecké kariéry mladý biolog Vojtěch Kubelka.

„Manžel tenkrát zavolal do USA, do firmy Otis. Tam působil inženýr, který dvacet let před námi emigroval do Ameriky. Jmenoval se Jan Kabeláč a ten řekl, že to půjde a vymyslel jak. Nešlo totiž o to, udělat pro výtah šachtu, ale hlavně vymyslet pro něj stroj. Čili se to stalo takovou českou stopou v Kanadě,“ usmívá se.

Posledních deset let žije Olga Ryšavá s manželem v Hluboké nad Vltavou. A na svém kontě mají třeba projekt nového výtahu v českobudějovickém kulturním domě Metropol.

Ten sice nezatáčí, ale zato ho naprojektovali zcela nezištně a také se finančně spolupodíleli na jeho stavbě. „Něco zaplatili majitelé, něco kraj, město nepřispělo a zbytek jsem holt musela doplatit já,“ říká vitální architektka. „Ale nelituju. Zní to možná směšně, ale až budu stará a budu ho potřebovat, tak tam bude,“ směje se.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.