Výtržnosti v nákupních centrech i žebrání na ulici. Vedení Přerova chce zvýšit bezpečnost ve městě

17. květen 2023 15:50

Vedení Přerova se dohodlo se zástupci městské a republikové policie na posílení hlídek ve městě. Dohlížet budou na pořádek v ulicích, ale taky v nákupních centrech. Právě v nich dochází stále častěji ke krádežím a výtržnostem. Mnohdy se jich dopouští děti a mládež.

„Občas lidé musí obchodní centrum obcházet, aby se dostali dovnitř z důvodu toho, že jsou vchody ucpané nezletilými,“ říká vedoucí ostrahy jednoho z nákupních center v Přerově, který z obavy o bezpečnost nechce říct své jméno.

U obřích monitorů ukazuje záběry jednoho z mnoha incidentů. „Jsou to skupinky ve věku od 10 do 15 nebo 16 let, většinou po skupinkách 15 až 20, občas 30 mládežníků. Pendlují mezi sázkovou kanceláří a cukrárnou. Dějí se tam konflikty, máme od lidí i stížnosti, že se sem bojí chodit,“ uvádí.

Zrušení sedací zóny v nákupním centru

Manažerka Renata Ratajská už proto v centru omezila volné připojení WiFi a zrušila sedací zóny. „Z toho si tady nezletilí udělají parkur během pár minut. Bohužel je to na úkor zákazníků,“ říká Ratajská. Pomohlo prý taky posílení a najmutí speciální ochranky.  Investuje taky vysoké částky do posílení a najmutí speciální ochranky. „Stojí nás docela velké úsilí, aby byl v klidu i prodejní personál a hlavně, aby se zákazníci cítili v bezpečí,“ dodává manažerka obchodního centra.

Čtěte také

Primátor Přerova Petr Vrána z hnutí ANO do obchodních center a okolí posílá hlídky městské policie a preventisty. „Jednak nám došla trpělivost, ale jednak je pro nás bezpečnost priorita, takže děláme různá opatření. Bohužel situace graduje,“ zmiňuje primátor.

Výtržníky a zloděje se snaží odradit i státní policie. „Větší část krádeží jsou přestupkové věci, část je trestních. Vzhledem tomu, že jsou dneska nákupní centra vybavena kamerovými záznamy, tak většinu pachatelů se nám podaří dohledat,“ potvrzuje Martin Crha její přerovský ředitel.

Jsou to lidé, kteří mohou pracovat, ale mají životní styl, že nepracují, ale naopak obtěžují naše občany, kteří řádně pracují a bydlí v Přerově.
Petr Vrána, primátor Přerova

Uklidnit situaci by podle vedení radnice měla i nová vyhláška, která má zakázat žebrání ve městě. „Je to pro nás nepřijatelné. Jsou to lidé, kteří mohou pracovat, ale mají životní styl, že nepracují, ale naopak obtěžují naše občany, kteří řádně pracují a bydlí v Přerově. Takže připravujeme vyhlášku, aby tak činit nemohli a mohla zasáhnout městská policie,“ dodává Vrána.

Návrh dokumentu už zástupci města předložili ministerstvu vnitra. Pokud ho resort schválí, mohla by podle primátora Petra Vrány platit za několik týdnů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio