Vytvářím rozšířenou přírodu, říká finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého Anna Ročňová

27. květen 2021

Jednou z finalistek Ceny Jindřicha Chalupeckého je Anna Ročňová, která porotu zaujala svou citlivostí vůči světu rostlin a zájmem o průsečíky městského a přírodního prostředí. Letošní ročník má opět nesoutěžní charakter a skupina umělkyň a umělců se bude prezentovat na podzimní společné výstavě v Pražákově paláci v Moravské galerii v Brně.

„Beru si materiály a míchám je v ateliéru s umělými, snažím se tím vytvořit takovou rozšířenou přírodu,“ popisuje Anna své výtvory. Na první pohled vypadají jako přírodní objekty, po bližším zkoumání ale zjistíme, že jde o sochy připomínající kmeny stromů nebo staré liány.

Instalovala je přímo do přírodní scenerie vedle protihlukové stěny kousek od zastávky Starolázeňská poblíž Velké Chuchle. Sochařské objekty tak postupně vrůstají do okolí. „Je zvláštní, že se zdají být lehké, ale je to sádra obalená papírem s hypermanganem,“ ukazuje umělkyně svá díla, která umí prorůstat okolím, viset nebo trčet v trávě.

Anna Ročňová

Výstava ve volném prostoru s sebou nese určitou nepředvídatelnost a povětrnostní podmínky, které se tak stanou součástí autorského procesu i konečné vizuality jednotlivých soch. „To je na tom právě to zajímavé, objekty se časem opracují a jsou pak třeba i lepší než původně,“ přibližuje.

Na zářijové výstavě s ostatními nominovanými chce Anna pracovat s vnějším i vnitřním prostorem galerie. „Přírodu znám, mám ji ráda a hledám v ní emoce,“ říká.

Dá se dnes pracovat s přírodou a nekomentovat klimatickou změnu? Jaké emoce může vyvolat například vizualita sucha, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.