Výukový program Studentská firma vás naučí podnikat už během školy. Co je důležité a na co si dát pozor?

9. březen 2023

„Když už máte nějaký produkt, zkuste mu dodat přidanou hodnotu. Náš produkt byl stahovadlo poprsí. Udělali jsme k tomu přednášky na středních školách, kde jsme mluvili o problému transsexuality. V tu chvíli už jsme nebyli jen firma, která pomáhá trans komunitě. Už jsme dělali osvětu a rozvíjeli povědomí o této problematice. Snažili jsme se lidem ukázat, že je to tady a je potřeba o tom mluvit,“ říká Christian Kozel ze studentské firmy Booder Company.

Nezisková vzdělávací organizace Junior Achievement Czech Republic nabízí studijní ekonomické programy pro studenty základních, středních a vyšších odborných škol. Jedním z programů je i Studentská firma, kde si účastníci vyzkouší reálnou podobu vlastního podnikání. Díky tomuto programu tak vznikly i studentské firmy Cool hůl a Booder Company.

„Organizace má tři pilíře. První je finanční gramotnost, pak příprava na zaměstnání a podnikavost. Celosvětově existuje víc jak sto let. V České republice, kam ji dostal Tomáš Baťa, je třicet let. Programy pro základní školy se zaměřují na finanční gramotnost. Studenti mají pochopit, jak funguje komunita, finance v rodině či ve městě. Na druhém stupni základních škol a na středních a vysokých školách se věnujeme podnikavosti, vysvětluje ředitel JA Czech Martin Smrž.

Evropská pobočka organizace každoročně pořádá soutěžní přehlídku studentských firem z celé Evropy s názvem Gen-E. V loňském roce si poprvé v historii odnesla první místo v kategorii zaměřené na pochopení potřeb a pomoc klientům právě česká firma. Pražská firma Booder Company zde uspěla se svým stahovadlem poprsí pro transsexuální chlapce.

Jak dlouho vzniká studentská firma? A na co si během jejího vzniku dát pozor? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Smržem z JA Czech, Jankem Drdáckým z firmy Cool hůl a Christianem Kozlem ze studentské firmy Booder Company.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka