Vývoj omikronu a statistiky: jak rozumět epidemiologickým pojmům a co je nejlepší ochranou proti nové variantě?

Epidemie koronaviru v Česku opět významně sílí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky znovu rostou všechny ukazatele virové zátěže. Zatím se to ale neprojevilo na zátěži nemocnic. Jak dobře se Česko připravilo na omikron a jak se vlastně vyznat ve statistikách?

Pozitivita testů a reprodukční číslo

Jedním z nejdůležitějších epidemiologických ukazatelů je takzvaná relativní pozitivita testů. Ta ukazuje, kolik z provedených testů je ve výsledku pozitivních. U testů, na které poslal nakažené s nějakými příznaky lékař, je to teď v celé republice každý 4. až 5. test.

Čtěte také

Roste také odhad reprodukčního čísla za poslední týden. To uvádí, kolik lidí se od jednoho člověka s koronavirem dále nakazí. Teď je reprodukční číslo na hodnotě zhruba 1,5. Od 100 lidí se tedy nakazí dalších 150.

Nejčastěji jsou zasaženi mladiství ve věku 16–19 let, ukazují na to týdenní záchyty v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Výrazné šíření každopádně statistici pozorují u všech ve věku od 15 do 30 let.

Reinfekce versus posilující dávky očkování

Ministerstvo zdravotnictví v posledních dnech začalo výrazněji upozorňovat na to, že roste počet podezření na opakovanou infekci. Podezření na reinfekce už tvoří víc než desetinu všech pozitivních testů za den. A tohle číslo stále stoupá. U omikronu totiž pozorujeme mnohem silnější schopnost prolomit imunitu po prodělaném onemocnění.

Omikron dokáže obcházet i imunitu vyvolanou očkováním. Třetí dávka před ním podle studií poměrně dobře chrání, přestože na přesném procentu účinnosti se vědci neshodnou. Pro posilující dávku si zatím došlo 77 procent z těch, kteří na ni měli nárok. Nejčastěji to byli lidé z Prahy a Jihočeského kraje, nejméně z Moravy.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související