Vzácná rostlina kuřička hadcová roste jen na dvou místech na světě. Obě jsou ve středních Čechách

8. listopad 2022 10:00

Kuřička hadcová, která vypadá jako bíle kvetoucí mech, patří mezi endemity. Vyskytuje se ve světě jenom na dvou místech, a to v okolí přehrady Švihov, známé spíše jako Želivka, a u Mladé Vožice. Na hadcích (druh horniny - poz. redakce) u Švihova teď botanici vysadili přes 1000 nových rostlin kuřičky, aby podpořili její populaci. Byla s nimi i reportérka Věra Hájková.

Botanici přivezli k přehradě Švihov bedýnky se stovkami malých květináčků s kuřičkou hadcovou.

"Celkově se tady na lokalitu vysází 1050 jedinců, což je vlastně mnohem víc, než je v současné době celkový stav přirozených jedinců na lokalitách," říká Hana Pánková z Botanického ústavu a vysvětluje, kde se tolik sazeniček vzalo:

"Největší množství semenáčků pochází od místních pěstitelů, kteří se nám zapojili do programu záchrany pěstování v soukromých zahradách. Starají se o mateřské rostliny a my od nich poté sbíráme semínka."

V každém květináčku se sazenicí kuřičky je zapíchnutý hřebík s oranžovou hlavičkou a každý květináček má své číslo. Podle nich budou později botanici vyhodnocovat přežívání rostlin a vývoj populace v čase.

Kuřička hadcová se k nám rozšířila v době ledové. Je to drobná rostlinka, která vypadá trochu jako mech. Kvete od května do července drobnými bílými květy. Růst kuřičky je vázán na podklad tvořený horninou hadcem. Protože kromě dvou míst ve středních Čechách, nikde jinde na svět neroste, je zařazena jako kriticky ohrožený druh.

"Mám radost z toho, že se tady kuřička rozšíří. Pomáháme ji takto udržet, aby nevyhynula," uvádí další pracovnice Botanického ústavu, Martina Lokvencová.

Výsadba více než tisícovky sazeniček kuřičky hadcové zabere dva týdny. Na projektu botanikům pomáhá i kolegyně z Ukrajiny, která je zaměstnaná díky speciálnímu grantu pro ukrajinské uprchlíky a účastnila se podobné akce v oblasti Mykolajevu.

Poslechněte si celou reportáž Věry Hájkové o výsadbě vzácné kuřičky hadcové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio