Vzkříšení Gustava Mahlera a podivuhodný případ Gilberta Kaplana

25. duben 2023

Jak vznikala Mahlerova Symfonie č. 2 c moll a čím se stala jednomu americkému finančníkovi z Wall Street? O tom pojedná průvodní slovo k snímku z roku 1987. Ze vzpomínek J. B. Foerstera čte Vojtěch Babka, připravil Zdeněk Havlíček.

Hraje London Symphony Orchestra, zpívají sólistky Benita Valente a Maureen Forrester a sbory The Ardwyn Singers, BBC Welsh Chorus, Cardiff Polyphonic Choir, The Dyfed Choir a London Symphony Chorus se sbormistrem J. H. Thomasem. Provedení řídí Gilbert Kaplan.

Akademie bude věnována jednomu mimořádnému uměleckému dílu a také jednomu zvláštnímu úkazu v hudebním, respektive dirigentském světě. Oním dílem je Symfonie č. 2 Gustava Mahlera, zvaná též „Vzkříšení“, tím úkazem pak případ jistého Gilberta Kaplana, pod jehož taktovkou téměř celá monumentální symfonie zazní.

Pokud vás Kaplanovo pojetí osloví a budete si chtít poslechnout, jak tento muž diriguje také jiné kompozice a jiné skladatele, pak budete mít smůlu. Gilbert Kaplan byl totiž dirigentem jednoho jediného díla: S nepatrnou výjimkou Adagietta z Mahlerovy Páté symfonie veřejně nedirigoval nikdy nic jiného než právě Mahlerovu Druhou.

O tom, jak úspěšný americký byznysmen z Wall Street ke své „víře ve Vzkříšení“ přišel, pojedná druhá polovina pořadu. V té první se dozvíme o neméně fascinujících okolnostech téměř sedmiletého strastiplného vznikání Mahlerovy Druhé.

Nespokojíme se ovšem se suchými fakty: Krásná hudba vyžaduje krásné slovo, a tak si vezmeme na pomoc poutavé, barvité, byť snad místy trochu idealizované vzpomínky Mahlerova hamburského přítele Josefa Bohuslava Foerstera.

Spustit audio

Související