Vzpomínání na kontroverzní sérii Grand Theft Auto. Co má společného s 11. zářím a který díl nejlíp zestárl?

26. březen 2021

Jarda, Šárka a Lukáš jsou mezi fanoušky GTA možná trochu neobvyklým jevem – všichni tři totiž svorně tvrdí, že ho nehrají kvůli bezbřehému násilí, destrukci a kontroverzi, ale kvůli satirickému příběhu, popkulturním odkazům a taky proto, jak posouvá technologické hranice. A jelikož GTA VI visí někde v nedohlednu, rozhodli se dosavadní díly série seřadit podle toho, jak moc jim přirostly k srdci.

První Grand Theft Auto od skotského studia Rockstar North, které si tehdy ještě říkalo DMA Design, vyšlo v roce 1997 a založilo žánr otevřených městských akcí. To doposud poslední, které má v názvu římskou číslovku 5, ale zároveň je sedmým dílem série, se pak poprvé objevilo v roce 2013 a momentálně se chystá už na svou třetí generaci konzolí. Dá se tedy říct, že je z GTA tím nejvytrvalejším, z velké části za to ale může online režim, který díky mikrotransakcím celou firmu dlouhá léta živí.

Trojice moderátorů mu ale zas takové revoluční kvality nepřiznává. Lukáš by na špici žebříčku nejradši viděl GTA IV s Nikem Bellicem, s jehož bratrancem Romanem se rád opijí a blokuje provoz, Jarda miluje osmdesátkové Vice City a Šárka strávila stovky hodin hledáním perel a graffiti v San Andreas. Ochotně vám ale vysvětlí, proč je GTA II tím nejhorším dílem vůbec.

Proč si dvojka zaslouží shnít na chvostu žebříčku a proč nedošlo na handheldové díly? Pusťte si aktuální díl Questu, který by rozhodně pobouřil Trevora Philipse.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.