Vztah mužů k vlastnímu tělu rozbije i úplná maličkost, říká autor podcastu Hrana

2. listopad 2021

Hrana. Tak se jmenuje nová pětidílná podcastová série Radia Wave o mužské body imagi a vztahu mužů k vlastnímu tělu. Kde se v mužích berou pocity méněcennosti a nejistota při pohledu do zrcadla? „Často stačí úplná maličkost,“ říká v rozhovoru autor série, dokumentarista, aktivista, romista a novinář Lukáš Houdek.

„Když mi bylo 18 let, tak mi můj první kluk ve vtipu řekl něco o mých špecích na břiše,“ popisuje Houdek, který do té doby svoji postavu neřešil. V ten moment se ale něco změnilo. Dokumentarista se začal zkoumat a vztah k vlastnímu tělu se mu pokřivil.

Čtěte také

„Dělal jsem, že se nic nestalo, ale hrozně mě to urazilo. A začalo mi docházet, že jsem asi oplácanej,“ popisuje autor Hrany, ve kterém nastartoval zážitek nechuť k jídlu a závislost na pohybu.

Jemu blízké téma tak Houdek zpracovává v pětidílné sérii, ve které si klade otázku, jestli tlak na vzhled kromě žen zažívají i muži. Na co přišel? Ano, zažívají. „Od respondentů jsem zjistil, že kromě popkultury určují vztah k jejich tělu už rodiče v dětství. A stačí úplná maličkost, jako třeba u mě,“ říká.

Proč muži o svých problémech tolik nemluví? Kdo je vlastně muž v roce 2021? A existuje lék na nezdravé škatulkování? Poslechněte si rozhovor s Lukášem Houdkem, autorem podcastové série Hrana.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.