Wabi Daněk

22. červenec 2009

K létu patří hudební festivaly, trampování a folkové písně Wabiho Daňka, který byl středečním hostem Radiožurnálu. Letos vydal nové album A život běží dál. "Je to nejlepší deska, jakou jsem kdy nazpíval," tvrdí a vzpomíná na textaře Miroslava "Skunka" Jaroše, jemuž chtěl albem vyjádřit poklonu. Ve čtvrtek 23. července bude hostem Luboš Němeček z Klubu českých turistů.

Vydal nové album a už plánuje další. "Mám pár svých písní v šupleti," přiznává. "Rád bych udělal řadovou desku a už i vím, jaké muzikanty si přizvu ke spolupráci." Jejich jména však neprozradil.

Vydat album je prý mnohem jednodušší než v minulosti. Problém je s prodejem. "LP desky nešly přepálit. Navíc byly levné, a tak si je každý rád koupil," vysvětluje.

S hity si hlavu neláme. "Písnička musí být dobrá, musí něco připomínat a stále se hrát," odkrývá klíč k úspěchu v souvislosti se svou písní Rosa na kolejích, která ho proslavila. Sláva však nepřináší pouze klady. "Dozvěděl jsem se o sobě, že si mám brát dceru mexického velvyslance. Když je člověk veřejnou osobou, tak s fámami musí počítat."

Na pódiích často vystupuje s muzikantem Milošek Dvořáčkem. "Jsme nerozlučná dvojka. Jako Laurel a Hardy," usmívá se Wabi Daněk. "Až dostaneme 'obrovský' důchod, budeme koncertovat třikrát měsíčně, abychom zlepšili svou finanční situaci," dodává.

Mezi interprety popové a rockové hudby bývá velká konkurence. Jak je to v oblasti folku? "Mnozí z mých přátel jsou profesionálové, proto se potkáváme méně často a každý si hlídá svůj píseček," říká k tomu Wabi Daněk.

"Když je člověk starší, tak si zvyká na to špatné," dodává nostalgicky. Přibývající léta si snaží nepřipouštět a rád by pokračoval v trampování. Batoh mu však odnesla povodeň. "Nohy jsou starý a unavený," přiznává nakonec.

Wabi Daněk mluvil s Danielou Karafiátovou i o svých koncertech v zahraničí. Chcete-li se dozvědět, proč vydání nové desky trvalo sedm let a jak se liší české a slovenské publikum, poslechněte si zvukový záznam celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Wabi Daňkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.