Wings of Gipsy znamená Křídla Romů

19. září 2007

Druhý ročník mezinárodního festivalu romské kultury Wings of Gipsy se koná do 21. září v Plzni. Část programu probíhá také v budově Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru. Zájemci se zde na worshopech mohou seznámit s historii Romů a také se naučit základy jejich jazyka. Za shlédnutí stojí výstava E luma romane jakhenca - Svět očima Romů, kterou připravilo brněnské Muzeum romské kultury.

Workshopy probíhají v prostorách studia 3 v budově Českého rozhlasu denně od 9ti do 14ti hodin ve stejném čase je možné prohlédnout si i výstavu. Většina programu je určena především žákům a studentům základních a středních škol.

Část čtyřdenního projektu je věnována koncertům, na nichž se představuje dvacítka romských skupin. Vedle Českého rozhlasu Plzeň jsou další centra dění festivalu romské kultury v Buena Vista clubu, Šeříkovce a na nádvoří Plzeňského Prazdroje. V klubu Buena Vista například dnes proběhne Gipsy Latino Night se známými romskými hudebníky a učit se bude i salsa. Čtvrtek patří hip hopu v Šeříkovce - a je tu možné potkat Superstar Vlastu Horváta, v pátek je nachystán velký gala večer na nádvoří plzeňského pivovaru, kde zahraje mimo jiné i známý soubor Kale.

Spustit audio