Workoholismus: Práce především

22. duben 2011

Závislost na práci je jako každá jiná závislost. Vychází z našich nejistot, kompenzuje nám něco a speciálně tato závislost může ze začátku vypadat velmi ctnostně. Ve výsledku ale může mít devastující dopady jak na samotného workoholika, tak i na jeho okolí – rodinu, práci. Zaměstnat workoholika se může zdát efektivní, ale není. Workoholik není dobrý zaměstnanec. Po určité době mívá totiž velmi malou výkonnost.

Pokud hodně pracujete, je možné, že vám vaše okolí naznačuje, že jste workoholik. Kde je ale skutečná hranice mezi běžným (nebo už neobvyklým) pracovním vytížením a workoholismem? Jak sdělit workoholikovi, že už tuto hranici překročil? A proč se pouštíme do práce s takovou vervou, že nám to škodí? O tom jsem si povídala s psychiatrem a psychoterapeutem MUDr. Tomášem Rektorem.

MUDr. Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut, absolvent výcviku v hlubinné terapii SUR, aktuálně v psychoanalytickém výcviku. Vedoucí týmu psychiatrů a psychologů působících v rámci zařízení TERAPIE.INFO.



Odkazy
www.terapie.info
www.psychologie.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.