Z arboreta lesnické školy v Písku zmizí asfalt a přibude voliéra pro dravce

20. říjen 2018 08:28

Přes sto let staré arboretum písecké střední lesnické školy změní svojí podobu. Tato zelená oáza uprostřed města je od roku 2008 kulturní památkou. Slouží k výuce, ale i odpočinku studentů a veřejnosti.

Páteřní cesta rozděluje arboretum na dvě hlavní části. „V současné době se tu nachází přibližně 350 taxonomických jednotek dřevin, to znamená jednotlivých forem různých botanických druhů. Nejčastěji zastoupenými dřevinami jsou dub letní, habr a buk, jde o dřeviny, které do těchto podmínek nejvíc patří a jsou tady původní,“ říká učitel Jiří Holkup.

Perličkou je postopčák cizí. „Je to maličká nenápadná dřevina, normálně byste si jí nevšimli, ale téměř nikde ji nenajdete. Když ji někomu darujeme, tak většinou moc dobře neroste, ale tady se rozrostla a vede se jí moc dobře,“ popisuje učitel.

Jedním z nejstarších stromů v arboretu je dub letní. „Rostl tady již dávno, možná už v době, kdy bylo toto arboretum zakládáno, bylo dubu přes sto let. Dnes má průměr přes 1,4 metru,“ dodává Jiří Holkup.

Svůj strom má v areálu druhý ročník lesnické školy. „Je to borovice himalájská, není tady jinak vůbec zastoupená, takže je to takový unikát. My jsme se rozhodli vysadit si třídní strom. Tady na škole to mělo svoji tradici, ale postupem let tradice zanikla, takže jsme se rozhodli ji znovu obnovit,“ vysvětluje studentka Simona Nocarová.

Jak jsme stěhovali obrovský dub

Přesazování obrovského dubu

Poněkud neobvyklý zahradnický úkol spolu zvládli průvodci magazínem Zelené světy Hanka Šoberová a Pavel Chlouba. Přesazovali obrovský dub. Pavel Chlouba celou akci pro posluchače podrobně popsal.

Arboretum se samozřejmě v průběhu let proměňuje. Proměna ho čeká i v letošním roce. „Hlavní změna se týká nevzhledných asfaltových cest, které jsou i poškozené. Budou nahrazeny novými, mnohem přirozeněji sem zapadajícími cestami z šotoliny. V zadní části arboreta pak vzniká voliéra pro dravce,“ uvádí ředitel školy Michal Grus.

Škola do obnovy arboreta investuje letos z různých zdrojů přes dva miliony korun.

Spustit audio

Související