Z autobusového nádraží v Písku udělali chytrý dům, který dokáže uspořit energie

20. září 2018 14:49

V budově autobusového nádraží v Písku hlídá spotřebu energie moderní technologie z Tchaj-wanu. Díky projektu takzvaných chytrých měst, Smart Cities, se tento objekt proměnil v energeticky soběstačný dům. Navíc se zlepšil i komfort pro cestující.

„Jednotlivá čidla jsou v hale nebo výdejně jízdenek. My aktuálně každé čtyři minuty, víme, jaká je tady teplota, vlhkost, prašnost. Ví to i management této budovy a samozřejmě může přizpůsobit vytápění, a to poměrně rychle,“ říká Jaroslav Tauber ze společnosti Tatung, která z objektu udělala chytrý dům.

Základem technologie je podle něj fotovoltaická střešní elektrárna, která produkuje takzvanou zelenou energii. To znamená, že její kilowatty šetří životní prostředí.

Moderní technologie zvýší i komfort cestujících. „Chceme, aby lidem nebyla ani zima ani teplo, nebude tu vydýchaný vzduch. Společně s technologiemi jsme v Písku zavedli i nové elektronické informační systémy, takzvané odjezdové tabule,“ uvádí Vladimír Homola, ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice.

Tabule přesně reagují na to, kde se autobus nachází. „Zatím jsou ve zkušebním provozu, ale mělo by se to rozvinout tak, že uvidíme ty minutové odchylky,“ doplňuje Vladimír Homola.

V případě, že společnost ČSAD Autobusy České Budějovice získá dotace, chtěla by naistalovat tato zařízení i v dalších autobusových budovách v Jihočeském kraji.

Spustit audio

Související