Z Borové přes Telecí do Samotína a k Drátenické skále

O Žďárských vrších se mluví jako o jedné z posledních nedotčených oáz klidné a čisté přírody u nás. Část leží v Pardubickém kraji, třeba Lucký Vrch u Borové. Za Telecím ale přechází do kraje Vysočina.

Lucký vrch v Borové u Poličky patří k turisty nejvyhledávanějším místům v kraji. Lidé tam chodí pěšky, ale i na kole a kochají se krásným rozhledem z výšky 739 metrů. Za pěkného počasí je vidět daleko do kraje, dokonce až na sto kilometrů vzdálené a Jeseníky. V Borové je pak možné vystoupat na další kopce se zajímavým rozhledem. Třeba Skalku, kde stával podle legendy hrad loupeživého rytíře. V obci je pak možné vidět množství kouzelných roubenek, některé jsou památkově chráněné.

Telecí a zpívající lípa

Z Luckého vrchu je možné sestoupat nejen do Borové, ale i na druhou stranu do další velmi půvabné obce s názvem Telecí. Ostatně touto trasou ráda chodila spisovatelka Teréza Nováková. Dnes po ní vede tzv. Cesta Terézy Novákové. Vychází z vlakové stanice Borová u Poličky, prochází po žluté značce přes kopec osady Betlém až k vyhlídkám na Luckém vrchu. Asi kilometr pod ním je právě Telecí a jeho možná nejslavnější část.

Lukasova zpívající lípa v Telecím inspirovala Jiráska i Novákovou

Nebo alespoň nejslavnější strom, kterému se říká Lukasova zpívající lípa a jde o jednu z nejmohutnějších lip u nás, jejíž stáří se odhaduje na více než 600 let. Jméno Lukasova získala podle příjmení původních majitelů přilehlého statku. Zpívající se pak nazývá díky legendě o hluchém stařečkovi, který ukryt v jejím dutém kmeni přepisoval zakázané náboženské knihy a zpíval si u toho.

Telecím je dobré projít až na jeho druhý konec. Obec je vesnickou památkovou zónou s množstvím nádherných staveb lidové architektury. Některé si zahrály i ve filmech.

K samotám a Drátenické skále

Hranice obce Telecí tvoří z jedné strany řeka Svratka. Ta také odděluje Čechy a Moravu a pak i Pardubický kraj od kraje Vysočina. Oba její břehy patří k oblíbeným cyklistickým lokalitám. Například přes obec Telecí pořádají každoročně Časovku na Lucký vrch. Silnice pak vyhledávají i milovníci cyklistiky a cykloturistiky z nedaleké Poličky. Je tam totiž množství cyklotras, kde navíc nejezdí mnoho aut.

Prý se na Drátenickou skálu touto cestou dokáží vyšplhat i děti

Dojet lze například až do osady Samotín, která patří k nejpůvabnějším v této oblasti. Jedná se o pár většinou historických domků či statků v údolí uprostřed lesů. Kousek od osady je cíl nejen turistů, ale také horolezců. Drátenická skála je se svým vrcholem ve výšce 775 metrů vidět už z dálky. Tyčí se uprostřed lesů v malebně zvlněné krajině, která není turisty zase tolik navštěvovaná, a kde se můžete procházet hodiny o samotě.

Spustit audio

Související