Z Číny může přijít odveta, varují tchaj-wanské i čínské deníky před Vystrčilovou cestou

10. červen 2020

Odvaha i nepochopitelný nesoulad s českou zahraniční politikou, tak hodnotí média na obou stranách Tchaj-wanského průlivu úterní oznámení předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila (ODS). V denících listoval pro Plus zpravodaj Českého rozhlasu v Asii David Jakš.

Ostrovní deník Taiwan News začíná větou, že plán předsedy Senátu Vystrčila, který v úterý oznámil záměr navštívit ostrovní stát, jistě rozzlobí Čínu. List připomíná, že na ostrov nedávno přijel i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), tentokrát ale půjde o ještě významnějšího českého politika.

Čtěte také

Deník připomíná příběh tzv. čínského dopisu a výhružek, které měla čínská ambasáda adresovat Vystrčilovu předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS). Člen Demokratické pokrokové strany a silný zastánce tchaj-wanské samostatnosti You Si-kun už vyjádřil svůj hluboký obdiv Vystrčilově odvaze.

Deník Taiwan News ale připouští, že rozhodnutí předsedy Senátu může přinést odvetu českým firmám a zájmům na území Čínské lidové republiky.

Gangsterská politika

Naopak pevninský stranický deník Global Times mluví o otevřené české podpoře tchaj-wanským silám, které usilují o samostatnost ostrovního státu. Ostrovní Demokratická pokroková strana prý utratila hodně času a peněz, aby politicky rozdělila český Senát a vládu v jejich vztazích k Čínské lidové republice.

Čtěte také

Deník doslova mluví o gangsterské politice Prahy vůči pevninské Číně. Nechybí ani výhružka, že Peking připraví Praze odvetu.

Global Times také zmiňuje, že Česká republika včetně prezidenta Miloše Zemana zastává politiku jedné Číny, a proto je nesoulad v konání českého Senátu a vlády nepochopitelný.

Česku podle zpravodaje Českého rozhlasu v Asii Davida Jakše nyní hrozí, že se ocitne v podobné nemilosti, v jaké je u Čínské lidové republiky Austrálie.

Taky Austrálie...

„Ta je v tom takzvaně až po uši, protože velmi otevřeně podporuje důkladné prošetření původu nového druhu koronaviru. Čína před třemi týdny uvalila na dovoz australského ječmene nová, výrazně vyšší cla než dosud. A zakázala dovoz australského hovězího masa ze čtyř konkrétních jatek v Austrálii,“ shrnuje pro Plus zpravodaj Jakš.

Čtěte také

„Čína také výrazně nedoporučuje návštěvu ani studia v Austrálii, prý kvůli otevřenému rasismu ze strany australských obyvatel. Nepomáhají ani intervence vysokých australských politiků,“ připomíná Jakš.

Zda se do podobné nemilosti propadne i Česko, zjistíme podle Jakše brzy. „Ukáže to blízká budoucnost. Čína se i nadále uchází o budování 5G sítě v Česku a prezident Zeman by se měl na podzim znovu objevit na plánovaném setkání Číny a středoevropských a východoevropských zemích,“ dodává Jakš.

Rozhovor Martiny Maškové se zpravodajem Davidem Jakšem si můžete pustit v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.