Z dětské herečky je mluvčí hasičů. Tereza Fliegerová má v sobě zakořeněnou touhu pomáhat

25. květen 2021

Mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Tereza Fliegerová má energie na rozdávání a pořád se usmívá. V pěti letech si zahrála v pohádce, ale osud ji zavál k hasičům. Řadu let byla na tísňové lince 112 hlasem, který lidem přinášel záchranu. Hluboko v sobě má zakořeněnou touhu pomáhat.

Hlavní pracoviště Terezy Fliegerové je v Kladně, kde sídlí centrální hasičská stanice a krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. A co obnáší práce mluvčí hasičů? „Když bych to řekla ve zkratce, tak být pořád na příjmu a umět podat včasné, relevantní a správné informace,“ říká Tereza Fliegerová a letmým pohledem zkontroluje mobilní telefon.

Mluvčí HZS Středočeského kraje Tereza Fliegerová

K hasičům se dostala náhodou, když jí doma hořel odpad a sama potřebovala pomoci. Zjistila, že má mezi hasiči pár přátel. Začala se o tuto práci zajímat a nakonec se k nim přidala. Ráda vzpomíná na 11 let, kdy pracovala jako operátorka tísňové linky 112. Když před dvěma roky nastupovala na místo mluvčí, měla celkem jasnou představu, co práce hasičů obnáší.

Při zásazích hasičů často stojí před televizní kamerou. Poprvé se ale před kameru postavila už v pěti letech, kdy získala jednu z dětských rolí ve filmu Čarodějky z předměstí. Zahrála si se známými herci, jako jsou Ivan Řezáč, Jitka Asterová nebo Linda Rybová. Filmová kariéra je dnes už jen matnou vzpomínkou, různorodý a dynamický život u hasičů Terezu Friedlovou baví mnohem víc. „Opravdu to není sedavé zaměstnání, kde si člověk odkroutí osm hodin,“ usmívá se a znovu kontroluje mobilní telefon. „Každá ta událost je o něčem jiném, chce to jiný přístup. Je to takové akční.“

Co je pro Terezu Fliegerovou na práci mluvčí nejobtížnější? A jak často jí zvoní telefon? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související