Z dochovaných kronik sepsal Josef Šupler historii Rychnova u Nových Hradů

4. září 2021

Josef Šupler se historii svého rodiště věnuje jako koníčku. Jedinečným zdrojem při psaní knihy, kterou nazval Z novohradské farní vsi Rychnov u Nových Hradů do Kamenné, Konratic a Kondrače, mu byla farní kronika i pojednání cisterciáckých kněží, kteří sesbírali údaje, které už nejsou k nalezení.

V pořadu Jihočeské kroniky také nastíní složitost života v Rychnově po druhé světové válce v souvislosti s odsunem německého obyvatelstva a změny, které vesnice doznala. Podstatné je, že stále funguje kostel, naopak chybí hostinec coby místo setkávání a domlouvání se na věcech. Příběhem o prastarém hostinci U veselého sedláka vyprávění zakončí.

K poslechu zve Petr Kronika.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.