Z Dřevohostic až na Dakar. Už podeváté! Je to diagnóza a závislost, přiznává Miroslav Zapletal

13. prosinec 2022 14:35

Dřevohostice na Přerovsku budou opět mít své zastoupení na slavné Rallye Dakar. Na start nejtvrdšího motoristického maratonu se začátkem ledna postaví i vůz, který vznikl v tamní dílně OffroadSport Miroslava Zapletala. Řídit jej bude opět sám.

Dílny závodního týmu Offroad sport sídlí v areálu bývalého cukrovaru. Jeho šéf Miroslav Zapletal tady na hydraulických zvedacích má hned několik závodních strojů. Ten, se kterým bude tentokrát startovat na Rallye Dakar, tu ale není.

„Závodní auto mám trvale v Saúdské Arábii, takže ho nemusím transportovat. Odváželi jsme minulý týden do Francie pouze kamion, kde jsou náhradní díly, takže to máme trošku jednodušší,“ uvádí Zapletal.

S jakým autem vlastně závodí? „Závodím s autem, které vzniká v našich dílnách. Je to od nuly postavený závodní speciál. Začíná se tím, že se svařují trubky a pak ramena, osa s tlumičemi. Dávají se na to plasty. Má to název F150 EVO. Motor pochází z Fordu Mustang,“ popisuje.

„Závodím s autem, které vzniká v našich dílnách. Je to od nuly postavený závodní speciál.“
Miroslav Zapletal

Dakar pojede už podeváté. Jeho nejlepším výsledkem je sedmé místo v absolutním pořadí z roku 2009. Konkrétní cíle na umístění si ale tentokrát nedává. „Moje ambice? Maximálně si to užít,“ říká s úsměvem. Dakar startuje 31. prosince a skončí 15. ledna příštího roku. 

Auto Miroslava Zapletala nebude jediné z dřevohostické dílny, které se na Dakaru představí. A k čemu přirovnává závislost znovu a znovu se prestižního závodu účastnit?

Poslechněte si v kompletní reportáži Lenky Kratochvílové.

Spustit audio