Z fungování nábytkové banky a Městské nájemní agentury mám velkou radost, říká ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala ředitele Centra sociálních služeb Praha Martina Šimáčka. Mluvili třeba o tom, jak lidem v nouzi pomohla nábytková banka, jaký je zájem o byty od Městské nájemní agentury nebo o letošní zimě a bezdomovcích.

Čtěte také

Už rok funguje Nábytková banka Praha a stala se důležitou pomocí pro lidi, kteří si vzhledem ke svým příjmům nemůžou nákup vybavení dovolit. Své bydlení si takto zařídilo 441 domácností. „Je to veliké číslo, protože my jsme na začátku předpokládali, že těch, kterým pomůžeme, budou asi dvě stovky. Máme velkou radost, pomáháme samoživitelům, seniorům, lidem v bytové tísni. Po roce je nábytková banka zavedená věc,“ pochvaluje si Martin Šimáček.

Darovaného nábytku tu během roku činnosti měli přes pět tisíc kusů, největším problémem je čalouněný nábytek, který přijímat nemůžou. „Tam je ta poptávka velká a my se snažíme ji doplnit třeba z nákupů z velkých obchodních řetězců.“ U ostatních kousků není problém ani drobná oprava, banka má totiž i malou dílnu.

Dostupné bydlení díky Městské nájemní agentuře

V květnu se pak podařilo spustit další důležitou službu týkající se bydlení. Vznikla Městská nájemní agentura, hlavním úkolem je navazovat spolupráci s majiteli bytů a jejich byty následně pronajmout lidem ohroženým bytovou nouzí. Na jedné straně se tedy snaží zvyšovat dostupnost bydlení pro určitou skupinu obyvatel, na straně druhé garantuje majitelům nemovitostí, že o jejich majetek bude postaráno.

„Jsme velkou jistotou pro ty majitele, že ten byt bude sloužit, že za něj bude dostávat své peníze a bude udržován v pořádku. Tuhle garanci zabezpečíme smluvně,“ vysvětluje Šimáček. Takto už bylo připraveno 16 bytů, 12 z toho je využíváno. Vlastní bydlení znamená pro většinu lidí základní jistotu, díky ní pak mají možnost řešit ostatní důležité věci.

„To bydlení, pokud ho někdo nemá, tak způsobuje celou řadu dalších problémů. My vidíme, že ti lidé jsou velmi zodpovědní, mají velkou chuť tu příležitost využít a také podle toho jednají. V okamžiku, kdy se nadechnou v tom svém bytě, najednou přemýšlejí, jak si zabezpečí další věci, velmi je to posune.“ Služba se rozrůstá a Centrum sociálních služeb podle Martina Šimáčka uvítá nové sociální pracovníky.

Jak se letošní zima dotkla lidí bez domova? Co všechno pro ně Centrum sociálních služeb a další organizace dělají? Kde je pro tyto lidi zajištěna možnost ubytování? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Šimáčkem.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.