Z historické budovy nádraží ve Střezimíři vznikne železniční muzeum. Na části původní trati budou jezdit drezíny

2. únor 2022 12:30

Už jenom dva měsíce bude ve Střezimíři na Benešovsku zastavovat lokálka. Pak se vlaky přesunou na novou trať. Místní partě nadšenců bylo líto historického nádraží z doby císaře Františka Josefa a tak o něj zkusili požádat. Správa železnic jim vyhověla a nádražní areál jim přenechá. Vybudují zde železniční muzeum a počítá se i s provozem manuálně poháněných drezín na části původního kolejiště.

"Vcházíme do nádražní budovy ve Střezimíři. Budova je z roku 1864. Byla postavená záhy po zprovoznění dráhy císaře Františka Josefa," uvedl redaktorku Věru Hájkovou do prostor budoucího muzea předseda spolku Železnice Česká Sibiř Miloš Jelínek.

Muzeum dráhy císaře Františka Josefa vznikne ve Střezimíři na Benešovsku

Spolek Miloš Jelínek založil už v roce 2011. Původně sice jako občanské sdružení, cíl však zůstal stejný... záchrana všech budov historického nádraží včetně stavědel a staničního kolejiště. Na části původní trati plánují členové spolku nabízet jízdy manuálně poháněnými drezínami. První drezínu už dokonce postavili a do budoucího muzea shání exponáty, které se souvisí s historií železnice.

Více v reportáži Věry Hájkové. 

Muzeum dráhy císaře Františka Josefa vznikne ve Střezimíři na Benešovsku
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio