Z jedné strany kafilérka, z druhé rybárna. Juniorští mistři trénovali v nelehkých podmínkách

6. leden 2024

Jiří Krauskopf byl členem fotbalové party TJ Igla České Budějovice, která v roce 1972 vybojovala český juniorský mistrovský titul. Po padesáti letech o tom napsal knihu Mistry navzdory.

„Kniha je nakonec rozsáhlejší, než jsem původně předpokládal. Je tam například krátké ohlédnutí za klubem jako takovým. Igla patří mezi nejmladší kluby v Českých Budějovicích a vůbec jihočeském regionu,“ popisuje Jiří Krauskopf.

Čtenáři se také dozví, v jakých podmínkách budoucí mistři trénovali. „Tenkrát se nic nevědělo o nějakém pitném režimu, takže jsme při zápasech ani tréninzích nemohli doplňovat tekutiny. Vedle Igly z jedné strany stála kafilérka, spalovna uhynulých zvířat, takže krásně nasládlý vzduch. Z druhé strany byla rybárna. Podmínky jsme tedy měli opravdu fajnové, myslím, že i to nás zocelilo,“ vypráví Jiří Krauskopf.

Značnou část své knihy věnoval popisu sezony, v níž se fotbalisté budějovické Igly stali juniorskými mistry republiky. „Připomínám, jak jsme se k tomu titulu dostali, co jsme museli překonávat. Proto se to jmenuje Mistry navzdory,“ říká.

„Byl bych rád, kdyby se k té knížce dostali i ti mladší, aby se dozvěděli, v jakých podmínkách jsme fungovali, a trošku si to porovnali s dneškem. Aby se zamysleli, jestli jejich výkony odpovídají tomu, co teď mají,“ dodává Jiří Krauskopf.

Celý rozhovor se sportovcem Jiřím Krauskopfem z cyklu Jihočeši si poslechněte online.

Spustit audio

Související