Z království lidových milicí bude ráj pro pulce. Začala přestavba střelnice v Kochánovicích

12. leden 2023 14:25

Vykácené stromy, hromady suti a bahna. Bývalá střelnice v Kochánovicích na Chrudimsku znovu přitahuje pozornost. Zapovězené území lidových milicí čeká zásadní proměna. Stavbaři budují soustavy tůní a mokřadů, v plánu je nová stezka pro turisty.

Zbytky závor a strážních budek připomínají dobu, kdy se kolem střelnice našlapovalo opatrně. Dovnitř nesměl nikdo, kdo nepatřil k ozbrojené pěsti dělnické třídy. Areál schovaný uprostřed lesů si milicionáři upravili po svém. Ubikace, nástupiště s vlajkovými stožáry, pozorovací věž i kryty pro velitele střelby. Ještě předtím tady ale byly podmáčené louky. A k nim se chce Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zase vrátit.

Po bývalé střelnici zbyla třeba plechová budka pro vrátného

„Chceme vzhled vrátit do doby před lidovou milicí, kdy tu byly mokřady,“ vysvětluje zoolog Milan Růžička. A tak se v Kochánovicích kácí a bourá. Areál má dvacet hektarů, zmizí z něj nálety, z pokácených kmenů vzniknou broukoviště.

Čtěte také

Bagry tvarují soustavu 16 nových tůní. A znovu tudy poteče potok Podhůra, který milicionáři spoutali melioračními trubkami a poslali pod zem. „Krajina vysychá. Aby odsud voda těmi melioracemi neodtékala rychle pryč, k tomu budou sloužit jednak tůně a také právě obnovený potok,“ popisuje plán Milan Růžička.

Hlavní smysl je vytvořit lepší podmínky pro život. A to především pro obojživelníky, kteří kolem Kochánovických rybníků žijí. Ale bývalou střelnici by se měli oblíbit i vzácní brouci, plazi nebo ptáci.

Bonus pro výletníky

Kochánovice navazují na rekreační lesy Podhůra. Cesta vede přímo kolem střelnice a každý rok tudy projdou tisíce lidí. Ráj obojživelníků nezůstane nepřístupný. Naopak. Mezi tůněmi povede stezka, bude možné se zastavit a pozorovat život.

„Povalová cesta bude dost široká na to, aby ji zvládly třeba i maminky s kočárkem. Chystáme zastřešené posezení pro turisty, kteří sem přijdou a budou si chtít odpočinout. A bude to ideální místo i pro školní programy,“ pokračuje Milan Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Proměna kochánovické střelnice bude stát skoro šest a půl milionu korun. Dokončená by měla být nejpozději letos v září.

Spustit audio

Související