Z nejjedovatější rostliny na světě se vyrábí kosmetický zázrak

4. prosinec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Za nejjedovatější rostlinu na světě odborníci považují skočec obecný. Tato okrasná letnička se zelenými a červenohnědými květy je přitom pro svou nenáročnost velmi oblíbená a rozšířená.

I přesto, že její semena obsahují jeden z nejsilnějších rostlinných toxinů na světě – ricin. Neexistuje na něj protijed. Svou jedovatostí předčí 6000x kyanid. Pro dospělého člověka je smrtelná dávka 15 až 20 semen, dítěti jich stačí jenom pět.


Skočec obecný (Ricinus communis) pochází ze severovýchodní Afriky a jihozápadní Asie. V našich podmínkách dorůstá do výšky až přes dva metry. V tropech a subtropech, kde se pěstuje jako užitková víceletá rostlina, roste dokonce do výšky až 10 metrů. Lidové pojmenování skočce zní Jonášovo stínidlo. Prý proto, že v jeho stínu se sušil biblický Jonáš, když ho velryba vyvrhnula na břeh.

Ricin funguje jako takzvaný buněčný jed. Způsobuje odumírání buněk a shlukování červených krvinek. Poškozuje játra, slezinu a ledviny. Ty selhávají a otrávený člověk bez lékařské pomoci do týdne umírá.

I když jsou semena této rostliny prudce jedovatá, lisuje se z nich zastudena ricinový olej. Pouhým povařením ve vodě totiž svou jedovatost ztrácí. Běžně ho tedy můžeme koupit v lékárnách a použít jako projímadlo nebo na změkčení a zklidnění pokožky.

Spustit audio