Z Oflendy do Evropy. O vánoční ozdoby z našeho kraje je zájem

10. prosinec 2022

Oflenda je místní část obce Mrákotín na Chrudimsku. Na podzim loňského roku tam manželé Šrámkovi otevřeli provoz výroby foukaných a ručně zdobených vánočních ozdob. Zpřístupnili ho také veřejnosti.

Společnost Koulier staví na českých tradicích a slovo koule, symbol vánoční ozdoby, si hrdě dala do svého názvu. O založení firmy začali manželé Šrámkovi uvažovat, jakmile se dozvěděli o uzavření výroby vánočních ozdob v Horním Bradle. Tamním sklářům a malířkám potom nabídli možnost nové práce a využití jejich dlouholetých zkušeností.

V prostorách historické zemědělské usedlosti v osadě Oflenda Koulier vyrábí ozdoby nejrůznějších tvarů a barev. „Co se týče vánočních ozdob, zákazníci jsou spíše konzervativní. Tvary, které se prodávaly před třiceti, padesáti lety, frčí pořád. A stejně tak to platí i o barvách. Převládá červená, zlatá, bílá, stříbrná," vysvětluje spolumajitelka firmy Kateřina Šrámková. 

Více než tisíc dekorů

Celou výrobní linii firma Koulier nastavila od počátku. „Dnes máme přes tisíc různých dekorů a plánujeme je ještě lehce rozšiřovat, abychom každý rok nabídli něco nového. Každopádně těch tisíc dekorů vzniklo během jednoho roku,“ dodává Kateřina Šrámková.

Foukání vánočních ozdob

„Zájem o naše výrobky je skutečně velký, ale obrovský zájem mají lidé také o to, aby se podívali přímo do provozu a sledovali proces vlastní výroby ozdob. Proto pořádáme exkurze, které procházejí foukárnou, stříbřírnou, smáčírnou i malírnou. Na závěr si u nás návštěvníci mohou ozdobit svoji vánoční ozdobu. Na Oflendu jezdí senioři i školy. Takže je vidět, že české vánoční ozdoby zajímají všechny generace.“

Křehká secese

Společnost Koulier letos v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU získala prestižní zakázku na vánoční výzdobu stromu v Evropském parlamentu. Speciálně pro tento projekt vytvořila kolekci ozdob, inspirovanou obdobím české secese.

„V Bruselu jsme chtěli představit něco, co bude Českou republiku důstojně reprezentovat a zároveň bude blízké národům Evropy. Všechny evropské země měly svoje secesní umělce, takže věříme, že se v té kolekci najde pomyslně každý.

Letošní novinkou byly secesní dekory

„Nakoupili jsme literaturu o užitém umění té doby. Naše malířky si to nastudovaly a převedly na foukané ozdoby. Do finále se dostalo čtyřicet dekorů. Řídíme se se svoji českou intuicí. Stojíme o to, aby se svět ohlížel po tom, co umíme tady v Čechách. Vánoční ozdoby jsou unikát střední Evropy. Tady vznikly a věříme, že svět se má na co koukat,“ uzavírá spolumajitelka společnosti Koulier Kateřina Šrámková. 

autor: BRA
Spustit audio

Související