Z pískovny u Želechovic odchytili posledního člena labutí rodiny. Útoky na ptáky tam podle ochránců přírody trvaly už delší dobu.

Posledního člena labutí rodiny z pískovny u Želechovic na Uničovsku odchytili včera ochránci přírody. Šest mláďat i jejich matku tam zabil neznámý člověk. Labutí samec spolu s jedním jeho potomkem teď najdou nový domov nedaleko na chráněném rybníku. Celé akce se zúčastnili hasiči na dvou lodích, kteří naháněli majestátního ptáka na vodě přímo do rukou ochránců přírody.

„Zásah dopadl dobře, čekala jsem, že to bude trvat déle. Hasiči byli perfektní a věděli, co mají dělat. Jsme rádi, že to tak dopadlo,“ říká Petra Faksová ze Záchranné stanice v Pateříně, odkud je i další účastník celé akce Ondřej Csik.

Zachráněný labutí samec

„Už to tu mapujeme několik let. Poslední tři roky se brutalita stupňovala. Dostávali jsme se i k tomu, že labuťátkům byla ustřižena křídla zaživa. Těm labutím tu dobře nebude, takže se postaráme o to, aby tady nebyly, když se k nim někdo takhle chová,“ říká Csik.

Český rozhlas sleduje celý případ delší dobu. Jedna jeho posluchačka se rozhodla věnovat pět tisíc korun tomu, kdo přispěje k dopadení pachatele.

„Je to smutná událost, která poškozuje celý rybník. Na neznámého pachatele jsme podali trestní oznámení. Naděje na nalezení je sice malá, ale chtěli jsme ho alespoň vystrašit,“ říká Martina Huběnková z odboru životního prostředí uničovské radnice.

Záchranné akce se účastnili hasiči na dvou lodích

Policie bude řešit celý případ jako přestupek, za který může udělit vysokou pokutu.

autor: min
Spustit audio

Související