Z pivních kol se stala „pitokola“ s nulovou tolerancí alkoholu, upozorňuje krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz

26. duben 2022

Je to jedna z novinek letošního roku, na které by si účastníci silničního provozu měli dát pozor. Řadí se k nim taky už nějakou dobu diskutovaný boční odstup při předjíždění cyklistů.

Novinkou je zahájení bodového řízení s řidiči, kteří neoprávněně užijí vyhrazený jízdní pruh, řízení traktorů s oprávněním skupiny C, jízda v rychlosti vyšší než 80km/h vozidel integrovaného záchranného systému bez zapnutých výstražných majáků.

„Cyklisté mnohdy netuší, že pokud mají silnější kolo nebo elektrokoloběžku a jedou více než 25 km/h, musejí u sebe mít řidičský průkaz minimálně skupiny AM. A taky pojištění těchto výkonnějších vozidel,“ říká krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Jak je to s vraky v ulicích, zajímalo jednoho z posluchačů, který popisoval případ, kdy stojí na jednom místě už téměř dva roky zaparkované nepojízdné auto. „Pořádek v ulicích, dopravní značení, případně odtahování má na starosti úřad, ideálně odbor dopravy. Obraťte se tam, stačí poslat email,“ radí Miroslav Charouz.

Poslechněte si poučné povídání s Miroslavem Charouzem v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.