Z posledního pardubického piva bude pálenka. 60 tisíc litrů ležáku zachránil nedaleký lihovar

23. únor 2023 15:15

Lihovar v Hrobicích na Pardubicku se rozhodl zachránit 60 tisíc litrů piva z pardubického pivovaru. Ten totiž za měsíc ukončí provoz a ne všechno vyrobené pivo by zaměstnanci stihli stočit do sudů a lahví. Z jedné z posledních várek v Pardubicích uvařeného piva, se tak stane pálenka.

„Tím, že pardubický pivovar končí, což všichni Pardubáci víme, jsme se dozvěděli, že je možnost získat pardubické pivo, které se nestihne stočit, a že bychom ho mohli nějakým způsobem odkoupit,“ říká vedoucí provozu hrobického lihovaru Jana Scholzová. Sama v pivovaru pracovala a propuštění zaměstnanci hledají uplatnění i v hrobickém lihovaru. Právě od nich se dozvěděli, že by mohli tisíce litrů piva „zachránit“.

Redaktor Josef Ženatý natáčel přímo na dvoře lihovaru, kam přijela cisterna, ze které se pivo přečerpávalo do tanků. „V tuto chvíli se přečerpává 27 tisíc litrů Viléma. Je to hotové pivo, protože výroba v pivovaru už nejede, takže ho nestihli zpracovat,“ dodává Scholzová. Kromě 11° Viléma lihovar odkoupil i nedokončenou třináctku.

Majitel lihovaru Igor Čižmář popisuje, jak z hotového piva budou dělat destilát: „V podstatě všechno, co má cukr, zkvasí a potom se dá zpracovat, tak i lihový výrobek, což pivo samozřejmě je, se dá dál zpracovat v podobě pivního destilátu.“ Desetitisíce litrů piva se z cisterny přečerpávají do velkokapacitních tanků. Odtamtud už pak pivo putuje trubkami rovnou do palírny a následně do destilační kolony. Ta zvládne zpracovat až 2000 litrů suroviny za hodinu.

Bude Vilém čekat v sudu?

Všechno se ale seběhlo velmi rychle, protože se o tisících litrech piva, které by jinak přišlo vniveč, dozvěděli teprve před týdnem. Není proto zatím ani přesně jasné, jak následnou pálenku v lihovaru zpracují. „Záleží, co se rozhodneme z toho zpracovat. To staření destilátu probíhá až řadu let. Pokud se rozhodneme to dát do sudu, jak se říká, tak to je rok až tři roky. Nicméně na dobré je třeba si počkat,“ říká majitel Igor Čižmář.

Jde tak symbolicky o zachování možná posledních litrů piva, které se v Pardubicích uvařilo. „Můžeme říct, že to pivo tímto krokem zůstane trvanlivé a záležet bude na zákaznících, jak dlouho,“ dodává s úsměvem Čižmář.

S tím souhlasí i provozní Jana Scholzová: „To bylo impulzem, který mě, jako Pardubáka, motivoval k tomu, abychom se do toho pustili. Protože si myslím, že je super, že se to pivo zachránilo a zůstane v Pardubicích. Sice v malinko jiné podobě, ale pořád v tom bude ten základ pardubického piva. Základ z Viléma a třináctky.“

Jaké druhy pálenky z pardubického piva vzniknou, zatím není úplně jasné. Jisté ale je, že pardubický pivovar ukončí k poslednímu březnu výrobu po 150 letech provozu. Pardubická piva tím ale neskončí, jen už nebudou tak úplně pardubická, protože se budou vařit jinde.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související