Z šedesáti oslovených firem po celé Evropě mají zájem o koupi Jindřichohradeckých místních drah dvě

7. březen 2023 08:20

Insolvenční správkyně hledá nového majitele pro Jindřichohradecké místní dráhy, které provozovaly úzkorozchodné tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně. Vlaky tam nejezdí od října. Společnost je v insolvenci a před několika týdny jí také Drážní úřad odebral veškeré licence.

Společnosti, které by mohly firmu koupit, jsou dvě. Vyplývá to ze zápisu jednání insolvenčního soudu, které se konalo koncem února v Českých Budějovicích. Insolvenční správkyně Daniela Urbanová tam soudce informovala, že obeslala s nabídkou asi šedesát dopravních společností v celé Evropě.

Zájem o kompletní odkup projevily dvě. Ta první je zahalená tajemstvím. U soudu zaznělo, že je z Polska, ale její jméno v žádných zápisech nefiguruje.

Jasnější je to u té druhé firmy. To je brněnská společnost Gepard Express, která už dříve avizovala, že by chtěla úzkokolejku provozovat, třeba i za cenu, že by si vybavení a koleje musela pronajmout. „Ten zájem Gepard Express má,“ potvrdil její majitel Albert Fikáček. „Není to tak, že bychom měli zájem za všech okolností,“ upozornil zároveň.

V tuto chvíli ale vůbec není jasné, jestli k prodeji vůbec dojde. Insolvenci Jindřichohradeckých místních drah je totiž možné řešit dvěma různými způsoby - buď reorganizací, nebo konkursem.

Jaké podmínky je pro prodej Jindřichohradeckých místních drah nutné splnit a zda je reálné, aby se vlaky na úzkokolejku vrátily už o následující turistické sezoně, zjišťoval Milan Soldán.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související