Z tisíců rublů je pár stovek korun. Dopady války cítí i ruský student v Pardubicích

2. březen 2022 09:45

Mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho vojenské agresi na Ukrajině začínají bolet i některé ruské studenty, kteří studují na vysokých školách v Česku. Mnozí z nich jsou do velké míry závislí na finanční podpoře rodičů. Jenže rubl padá a úspory, které mají studenti na účtech, jim výhledově nemusí stačit. Redaktor Ondřej Wolf zjistil, že to je případ i ruského studenta pardubické univerzity.

„Budu mít finanční problémy. Například včera mi táta poslal peníze, 6000 rublů, a dostal jsem 400 korun,“ popisuje čerstvý osobní zážitek z návštěvy v bance 21letý Danil Lipkin, ruský student prvního ročníku pardubické ekonomicko-správní fakulty. Jeho měsíční rozpočet na živobytí se podle jeho odhadu pohybuje kolem osmi tisíc korun, na to mu teď ale prý peníze z domova stačit nebudou. „Kolej bude 4500, jídlo měsíčně 3000 a to je všechno,“ počítá mladý Rus.

Vztah k Rusům

Danil je pěvně rozhodnutý práci hledat, aby mohl dál ve studiu pokračovat. Doteď si přivydělával jako tlumočník v sociálním centru pro cizince, jenže z výdělku pokryje jen malou část životních nákladů. Ochotný je nyní pracovat i třeba po nocích za barem jako číšník. „Jo, budu pracovat jako číšník v noci, protože musím něco dělat.“

Ruský student tvrdí, že není žádným příznivcem Putina a přeje si, aby válka na Ukrajině co nejdřív skončila. Bojí se ale toho, že shánění práce ztroskotá na tom, že je Rus. „Češi teď mají trošku, jak to říci, averzi,“ obává se negativních reakcí student z Ruska.

Danilový snem je tady  v Česku  dostudovat a v budoucnu i pracovat, domů do Ruska se prý vracet nechce. Studenti jako je on se teď můžou obracet i na akademickou poradnu, potvrdila mluvčí pardubické univerzity Martina Macková. „Studentky i studenti, kteří jsou zasaženi současným vážným konfliktem, mají možnost využít akademickou poradnu Univerzity Pardubice a vyhledat pomoc odborníků i psychologů. V tuhle chvíli se už na poradnu obracejí zahraniční studenti z Ukrajiny, ale je určena všem studentům.“ Jen na Univerzitě Pardubice teď studuje 130 ukrajinských a 150 ruských studentů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související