Z tisíců snímků vytváří mořští biologové obrázek toho, jak se daří korálům. Sledují i jejich obnovu

Důležitým výzkumných nástrojem mořského biologa může být i sportovní outdoorová kamera. Z dostatečného množství snímků podmořského dna lze totiž sestavit 3D model a ten dál analyzovat. A právě na tom pracuje v rámci jednoho ze svých výzkumných projektů Američan Ty Roach.

„Vydáme se útesy, které se vybělily v roce 2019. Snažíme se postupně v různých časech zachycovat, jak se z toho útes zotavuje,“ popisuje vědec a vedoucí výzkumu Joel Huckeb.

Takzvané bělení korálů znamená, že organismus korálu opustí barevné řasy, které mu dodávají energii. Bez řas korál bledne a umírá, umí se ale také regenerovat. 

Čtěte také

Právě proces obnovy chtějí vědci dokumentovat. „Chystáme se porovnat kvalitu fotografií z našich kamer a GoPro kamer. Děláme to proto, abychom si ověřili, jaké by mohlo být, kdybychom dali levnější kamery členům lokálních komunit a nechali je, aby sami fotografovali korálové útesy ve své blízkosti. Je to levnější alternativa toho sběru potřebných dat,“ přemýšlí Ty Roach.

Z tisíce snímků trojrozměrný model

Výzkumníci z Havajského institutu mořské biologie sledují dlouhodobě korálové kolonie v Kaneohe Bay. „Nafotíme tisíce snímků útesu a vytvoříme z nich 3D model té části útesu, která nás zajímá. Pokryjeme sto metrů čtverečních za dvacet minut, je to asi 5 tisíc fotografií,“ odhaduje Ty Roach.

Čtěte také

Vyhodnocení projektu probíhá už v suchu laboratoře. „Je to metoda nazvaná Structure from motion. Fotíme, zatímco okolo korálů plaveme. Musíme se ujistit, aby se jednotlivé subsekvenční snímky mírně překrývaly, a počítač tak rozpoznal společné rysy a byl schopen je dát dohromady,“ komentuje Ty Roach.

Tento postup je jedním z metod fotogrammetrie. Jako zobrazovací technika je inspirovaná biologickým zrakem. Také náš mozek vytváří 3D strukturu okolí z 2D obrazu, promítaného na sítnici, během pohybu okolo objektu či ve scéně. Metoda se využívá ke sběru geodat, ale použít se dá například i v archeologii, lékařství nebo architektuře.

Až na úroveň molekul  

„S 3D-molekulární kartografií jsme začali v roce 2016, ale zprocesování dat trvá docela dlouho, a proto jsme se až před nedávnem dostali do fáze vyhodnocování dat,“ vysvětluje Ty Roach.

Zprava Ty Roach, Joel Huckeba a Erika Santoro se vydávají zpět na palubu poté, co nasbírali snímky korálových útesů během šnorchlování. Budou je analyzovat a sestavovat z nich 3D model

Výzkumníci jsou schopni monitorovat kolonie až úroveň individuálních polypů v kolonii a snaží se jít až na molekulární úroveň. Můžou podle viditelných znaků zkoumat, zda a jak jsou jednotlivé části útesu odolnější než ostatní a zjišťovat proč.

Než budou modely amerického výzkumníka vyhodnocené a publikované, existuje i jiná možnost, jak se ponořit pod hladinu vod okolo Havajských ostrovů. 360stupňovou vizualizaci poskytují i některé veřejně dostupné aplikace. Street View nabízí snímky sesbírané díky spolupráci Google Maps s výzkumnou organizací The Catlin Seaview. Zájemci se můžou porozhlédnout se pod vodou v zátoce Hanauma na Oahu nebo v kráteru Molokini u ostrova Maui.

Sledujte Vědecké dobrodružství z Havaje mezi korály a mořskými savci každý den na Českém rozhlasu Plus v 7:25.

Všechny díly najdete online zde.

Spustit audio